GLIC: Beograd diskriminiše LGBT populaciju 1Foto: Pixabay/ gagnonm1993

Gej lezbejski info centar podneo je pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv Sekretarijata za informisanje Grada Beograd zbog diskriminacije LGBT populacije, kaže se u današnjem saopštenju.

Smatramo da je finansijskom podrškom tabloidima ALO, Srpski telegraf i Informer, Grad Beograd diskriminisao sve medije koji poštuju Kodeks novinara Srbije i profesionalno obavljaju svoje dužnosti, a naročito LGBT populaciju koja je bila u više navrata na udaru dotičnih tabloida.

Jedan od uslova konkursa bile su i veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima, tj. da li su mediju izrečene mere od strane Saveta za štampu zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda i ako jesu koje su aktivnosti preduzete koje garantuju da se slični slučajevi neće ponoviti.

Tabloidi ALO, Srpski telegraf i Informer su stalni gosti“ Saveta za štampu zbog kršenja profesionalnih i etičkih standarda i u više navrata su javno opomenuti zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije, i nisu preduzeli nikakve aktivnosti kojim bi se garantovalo da se slični slučajevi neće ponoviti, već naprotiv, nastavljaju sa istom praksom, što je od strane Grada Beograda nagrađeno sa ukupno 15 miliona dinara.

Takođe, tabloidi Srpski telegraf i Informer su opomenuti i od strane Poverenika za zaštitu ravnopravnosti zbog kršenja Zakona protiv diskriminacije, ali nikada nisu postupili po mišljenju Poverenika, što jasno govori da su projekti tabloida prekršili uslove konkursa.

Pored podrške tabloidima koji krše prava LGBT populacije, Grad Beograd je diskriminisao LGBT populaciju i time što nije podržao nijedan LGBT projekat, iako je u uslovima konkursa navedene da predloženi projekti treba da između ostalih doprinose unapređenju pripadnika LGBT populacije.

Ovo postaje zabrinjavajuća praksa gradskih i državnih institucija, gde se uprkos eksplicitnim uslovima konkursa i Akcionim planom za suzbijanje i prevenciju diskriminacije Vlade Republike Srbije, ne podržavaju LGBT projekti, kaže se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari