Gojković primila Gramatu Eparhije vranjske u ime Ministarstva kulture i informisanja 1Foto: Ministarsvo kulture

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog  obeležio je danas slavu i veliki jubilej 950 godina.

Proslavi je prisustvovala potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i tom prilikom ukazala na važnost očuvanja i negovanja nacionalnog kulturnog bogatstva kao i kontinuirane podrške u zaštiti kulturnog i duhovnog nasleđa, koje je tokom istorije odigralo ključnu ulogu u opstanku srpske tradicije i identiteta, sa ciljem da se bogata baština prenese budućim generacijama, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Istorija naše crkve ujedno je svedočanstvo o biću i borbi za održanje srpskog naroda, očuvanju njegove vere, jezika, kulture i države. Zato je i danas, kada se suočavamo sa savremenim izazovima,  zajednički rad države i crkve od ogromnog značaja. Crkva i država, svaka sa svojom misijom i dužnošću, imaju obavezu očuvanja i negovanja svetosavskih vrednosti, kao čvrstog temelja nacionalnog i duhovnog jedinstva i radi napretka u svim oblastima života“, poručila je Gojković.

Gojković je na svečanoj ceremoniji primila Gramatu Eparhije vranjske.

„Želim iskreno da se zahvalim Eparhiji Vranjskoj i vladiki Pahomiju na vrednom priznanju. Ono je tim dragocenije jer nam je uručeno na ovom mestu, na kome su se i naši preci okupljali tokom devet i po vekova i slavili Svetog Prohora Pčinjskog. Gramata koju sam primila u ime Ministarstva kulture i informisanja ima veliki simbolički značaj i obavezuje da i u vremenu pred nama, svesni važnosti očuvanja kulturnog nasleđa, posvećeno i predano pomažemo opstanak i obnovu manastira i crkava, kao i njihove kulturne i duhovne delatnosti“, napomenula je ministarka kulture.

Gojković je istakla važnost postojanja manastira, kao svedoka trajanja našeg naroda, države i crkve na tim prostorima.

„Na čitavom svetu nema mnogo spomenika kulture kao što je ovaj manastir, koji mogu istovremeno da se pohvale skoro milenijumskim postojanjem, kontinuiranim duhovnim životom i velikim značajem koji imaju za celokupno kulturno nasleđe jednog naroda“, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je podsetila da su manastiri bili središta kulturnog i prosvetnog života, mesta okupljanja, čuvari jedinstva i sabornosti sve do današnjih dana, te da srpske srednjovekovne manastire odlikuje raznovrsnost graditeljskih i arhitektonskih stilova, i dodala da je Srpska pravoslavna crkva dala značajan doprinos svetskoj hrišćanskoj duhovnoj i kulturnoj baštini neizmernom lepotom manastira i crkava, kao i bogatstvom ikona i fresaka.

„Ovaj srednjovekovni biser, na šumovitim obroncima Kozjaka, svojom istorijom svedoči i o burnim vremenima kroz koja je prolazio zajedno sa svojim narodom. Razaran, pustošen, uništavan, a potom obnavljan zahvaljujući želji i zalaganju vernika, našeg naroda, crkve i države, uvek je bio i ostao snažan duhovni i kulturni centar“, zaključila je ministarka kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari