Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić, saopštio je da je na svom poslednjem zasedanju najoštrije osudio formiranje fonda „od strane predsednika Uprave za verske poslove Republike Turske Mehmeda Gormeza“ iz kojeg se finansiraju protivnici muftije Zukorlića koji su zaposleni u IZ. U saopštenju se navodi da isplaćuje po 500 evra „svakom ko prihvati delovanje protiv glavnog muftije“.

 Mešihat IZ u Srbiji to ocenjuje kao „bezobzirno nepoštovanje autonomnosti IZ i mešanje u njene unutrašnje stvari“. Zato se od državnog rukovodstva Turske, a posebno od premijera Redžepa Erdogana, zahteva da se zaustavi „ovakvo ponašanje Mehmeda Gormeza kako bi se posledice ovog neodgovornog čina blagovremeno sprečile“.

Ovim saopštenjem ponovo je u prvi plan izbačena priča o inicijativi pomirenje i stvaranje jedinstvene IZ. Izvor našeg lista,koji je među inicijatorima za objedinjavanje IZ, tvrdi da ovu pomoć dobija 27 uposlenika iz obe IZ, koji su ostali bez posla zato što su se priključili inicijativi.

-Njima je ugrožena egzistencija i pomoć su zatražili od Turske. Gormez je obećao pomoć i ona stiže redovno svakog meseca, ali nije u pitanju 500 već 300 evra, objašnjava naš sagovornik i dodaje da je peticiju za stvaranje jedinstvene IZ zajednice potpisalo više od 100 zaposlenih u obe IZ.On ne vidi ništa čudno u toj pomoći, jer i „Zukorlić dobija novac iz Turske, ali preko nekih humanitarnih organizacija“.

Raskol u IZ desio se u oktobru 2007.godine i na različitim stranama našla su se nekada dva bliska saradnika. Zukorlić je ostao glavni muftija IZ u Srbiji, a dotadašnji glavni imam u Tutinu Adem Zilkić, postao je reis-ul-ulema IZ Srbije. Od tada do sada vreme su obeležili međusobno nepriznavanje, osporavanje i optuživanje. U jesen 2011.godine Turska je pokrenula inicijativu za pomirenje posvađanih strana i stvaranje jedinstvene IZ. Te aktivnosti poznate kao „turska inicijativa“ propale su i navodno su odložene za posle prošlogodišnjih izbora. Tadašnja inicijativa krenula je „odozgo“ od ministara spoljnih poslova Turske i Srbije, Ahmeta Davatoglua i Vuka Jeremića. Sadašnja je krenula „odozdo“ „od vernika, imama i veroučitelja i to se ne dopada nijednom od ove dvojice (Zukorliću i Zilkiću –p.a.)“. Naš izvor tvrdi da su pomoć za pokretanje nove inicijative traćili i dobili od turskog vrhovnog poglavara, ali i reis-ul-uleme IZ BiH Huseina Kavazovića i „njih dvojica redovno kontaktiraju vezano za rešavanje ovog problema“.

-Druga inicijativa je pokrenuta početkom ove godine kada se grupa imama iz obe IZ srela sa Gormezom u njegovom kabinetu u Meki. Oni koji su potpisali peticiju za stvaranje jedinstvene IZ izloženi su raznim maltretiranjima od strane svojih rukovodstava, tvrdi član inicijativne grupe koji želi da ostane anoniman „iz razumljivih razloga“.

Par dana pre sednice Mešihata IZ u Srbiji, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu, koje predvodi Esad Džudžević, zatražilo je od direktora vladine Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama dr Milete Radivojevića i ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića da državne vlasti otklone posledice postojanja dve IZ i ostanu neutralne kada je u pitanju unutrašnje uređenje IZ. „Podržavajući inicijativu poglavara IZ BiH i Turske“, zahteva se da se status IZ reguliše u skladu sa zakonom i na taj način bi se otvorio „prostor za dijalog na ravnopravnim osnovama između rukovodećih struktura dve IZ i kreirao ambijent za prevazilaženje postojećih problema i uspostavila jedinstvena IZ. To bi otklonilo posledice nepoštovanja Zakona o crkvama i verskim zajednicama od strane tadašnjeg državnog rukovodstva“.

Pitanje jedinstvene IZ u Srbiji bilo je i jedna od tema na iftaru koji je u Turskoj priredio tamošnji ministar spoljnih poslova Davatoglu. Dobro obavešteni tvrde, da bi do kraja godine ova država trebalo da dobije jedinstvenu IZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari