Grad Subotica posvećen poboljšanju kvaliteta života Roma i njihovoj integraciji u društvo 1Foto: Zvaničan sajt Grada Subotice

Povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se u Gradskoj kući sa predstavnicima romske nacionalne manjine i tim povodom izjavio da će Grad Subotica i ubuduće voditi odgovornu politiku kada je reč o pružanju podrške Romima i Romkinjama, jer su oni, kako je rekao, deo naše zajednice i tako moraju biti uvaženi i prihvaćeni.

„Tokom srdačnog susreta sa predstavnicima romske zajednice našeg grada dotakli smo se brojnih tema, detektovali određene probleme koje ćemo rešavati u narednom koraku i usaglasili u oceni da je Grad Subotica u proteklom periodu bio posvećen poboljšanju kvaliteta života Roma i Romkinja i njihovoj integraciji u društvo“, kazao je Bakić, navodi na zvaničnom sajtu Grada Subotice.

On je podsetio da je početkom novembra 2022. godine, na sednici Skupštine grada, usvojen Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma i Romkinja za period od 2022. do 2027. godine.

„U tom dokumentu, koji obuhvata šest oblasti, pored obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite, prvi put je uključena i oblast kulture koja je, kao što znate, veoma značajna i za romsku zajednicu“, rekao je Bakić.

Dodao je da je za podršku romskoj zajednici u budžetu Grada Subotice ove godine opredeljeno 1,5 miliona dinara i naveo da je 400.000 dinara namenjeno za realizaciju „ROMACTED“ druge faze programa, 800.000 dinara za kupovinu udžbenika, a 350.000 dinara za unapređenje uslova stanovanja.

Gradonačelnik je naglasio i da će povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, romska zastava i ove godine tradicionalno biti postavljena na balkonu Gradske kuće, kao i na objektima mesnih zajednica Peščara, Mali Bajmok i Čantavir, gde živi veliki broj Roma i Romkinja.

Romski koordinator Grada Subotice Stevan Nikolić zahvalio se gradonačelniku na lepim rečima, kao i lokalnoj samoupravi i institucijama koje su, kako je rekao, pokazale da su i Romi građani Subotice.

Podvukao je da Grad Subotica ima instrumente, Lokalni akcioni plan kao strateški dokument i Savet za unapređenje položaja Roma i Romkinja, što su elementi koji omogućavaju romskoj zajednici da institucionalno rešava probleme sa kojima se suočava.

„Na taj način romska zajednica dobija prostor da zajedno sa drugim nacionalnim zajednicama učestvuje u kreiranju interkulturalnog duha u Subotici po kome je ona i poznata. Odnos lokalne samouprave prema romskoj zajednici prepoznala je i međunarodna zajednica. Tako smo dobili krila, otvoreni prostor da možemo da konkurišemo, da nastavljamo programe koji daju podršku lokalnoj samoupravi da pokaže svoju odgovornost u prihvatanju inicijativa romske zajednice kako bi oni rešavali svoje prioritete“, rekao je Stevan Nikolić.

Prema njegovim rečima, program „ROMACTED II“ realizuje se u sedam zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj, a u Srbiji u 14 gradova i opština.

„Slogan ’O Romima s Romima’ nije samo floskula. Mi to, praktično, primenjujemo od kada imamo dva koordinatora, lokalne instrumente i na taj način pokazujemo da romska zajednica počinje da bude vidljiva, ravnopravna sa drugim zajednicama“, kazao je Nikolić i svim Romima i Romkinjama sveta čestitao Svetski dan Roma.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari