Građani Perleza nezadovoljni jer im kineska fabrika zagađuje životnu sredinu: Na udaru i rezervat prirode Carska bara 1Foto: J.Nj.D.

Nema mira u nekad mirnom Perlezu gde su meštani nezadovoljni radom kineske fabrike za preradu plastike Feitiansuje, koja, kako tvrde, zagađuje njihovu životnu okolinu, a ugrožava Carsku baru, rezervat prirode, koji je u neposrednoj blizini.

Zbog svega toga je po prijavi udruženja građana, među kojima je i „Belorepan“, reagovao Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu RERI, koji je dva puta podnosio zahtev za vanredni inspekcijski nadzor.

Po njihovim prijavama reagovao je i Sektor za inspekcijske poslove grada Zrenjanina i pokrajinska inspekcija koja je naložila da se propusti otklone.

Kako kažu meštani Perleza, zagađenje životne sredine je očigledno. Oni pokazuju fotografije zagađenog kanala, otpada zakopanog u zemlju, govore o neprijatnim mirisima koji se šire iz pogona fabrike.

„Prošlo je godinu dana otkako smo protestovali, a situacija je i dalje takva da taj pogon zagađuje okolinu. U kanalu nema živog sveta, a u neposrednoj blizini je i rezervat prirode Carska bara, koja je, takođe, na udaru. Nema za prirodu nikakve zaštite. Ipak, uspeli su kanal da očiste, ali ne znam dokle će to trajati. Ono što znamo jeste da je preko te plastike, koja je zakopavana u zemlju, sada nasut šut i izlivena je betonska platforma za skladište neopasnog otpada. Njima tu stoji drobilica u kojoj melju otpad i plastična prašina se razvejava po njivama. Vetar sve nosi i ne znamo dokle sve to stiže“, priča Teodora Gavran iz Udruženja „Belorepan“.

Teodora je prošle godine organizovala nekoliko protesta. Zbog otkopavanja otpada iz zemljišta pored fabrike i činjenice da je komade plastike odnela u znak protesta pred Gradsku kuću u Zrenjaninu, ona je prekršajno kažnjena.

„Umesto da Kinezi plate što odlažu otpad gde ne treba, odnosno u naše njive, u naše zemljište, kaznu sam platila ja kao aktivista. U prijavi je navedeno da sam odložila otpad na nedozvoljenom mestu. Kakva ironija“, priseća se prošlogodišnjeg incidenta Teodora Gavran.

Istovremeno, u RERI-ju ukazuju da je hronični problem sa stranim investitorima što njihove fabrike funkcionišu kao da su teritorije stranih ambasada i primenjuje se ekstrateritorijalnost, pa se tako u kineskoj fabrici primenjuje kinesko pravo.

„To se manifestovalo i u Perlezu, u Zrenjaninu i u Boru. To se manifestuje kod svih stranih investitora, a u ovom slučaju, to su kineski. Ipak, to je, pre svega, problem države koja treba da zavede red“, komentariše Jovan Rajić iz RERI-ja.

Institut RERI je pratio i šta se dešava sa procenom uticaja na životnu sredinu za projekat skladišta u  fabrici u Perlezu.

„Investitor je prošle jeseni podneo zahtev državi da proceni da li je njima potrebna procena uticaja na životnu sredinu i to za projekat dva otvorena skladišta za neopasni otpad. Javnost je bila u mogućnosti da dostavi komentare i mi smo to učinili jer smatramo da je ta studija neprihvatljiva. Neki od razloga su što nisu uopšte naveli podatke o kategorizaciji i klasifikaciji otpada, ne zna se uopšte kakav bi se otpad tu generisao. Takođe, nisu utvrdili činjenično stanje u potpunosti, izostaju brojne bitne informacije. Priloženi su podaci koji nisu ažurni, a što je najvažnije, nisu razmatrana alternativna rešenja“, objašnjava Rajić.

Kaže da je nadležni organ na kraju ocenio da je se izradi procena uticaja na životnu sredinu i da RERI, za sada, nema informacija šta se dalje sa tim dešavalo.

Za to vreme, menadžment fabrike za preradu plastike Feitiansuje tvrdi da su otklonjene nepravilnosti koje je prošle godine utvrdila pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine zbog čega im je privremeno zabranila rad.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari