Građani zabrinuti zbog učestalih akcija šintera u Nišu: Da li hvataju pse lutalice zbog prihvatilišta u Dugoj Poljani? 1Foto: V. Torović

Nišlije su na Trgu Stevana Sremca, kod česme na ulazu u Kazandžijsko sokače, bukvalno naterali šintere da puste psa koga su uhvatili u ogromnu mrežu.

Jedan mladić je istrčao iz kola, a mnogo gostiju okolnih kafića je vikalo da puste psa.

“Taj crni pas je svakodnevno tu, ili je u nekom kafiću ili ispred prodavnice girosa. Nikad nikoga nije napao, baš je miran. Ne znam otkud su se tu stvorili šinteri i zašto diraju tog psa. Nikada nisam videla da na tom trgu hvataju pse ”, kaže Mila Petrović, konobarica iz obližnjeg kafića.

Građani zabrinuti zbog učestalih akcija šintera u Nišu: Da li hvataju pse lutalice zbog prihvatilišta u Dugoj Poljani? 2
Foto: V. Torović

U centru i drugim delovima grada Niša šinteri su prethodnih dana učestalije, brutalno mrežama hvatali pse lutalice iako nije zabeleženo da su napali ni ujeli nikoga od građana.

Goran Tomić, iz naselja Ledena stena, priča da je pre nekoliko noći čuo neku dreku u blizini svoje kuće u naselju Ledena stena.

“Moj rotvajler se uznemirio, počeo je da laje, i morao sam da proverim šta se dešava. Video sam čoveka sa mrežom koji ide ulicom. Neki drugi mu je govorio da idu jer im je pas pobegao. Kad sam ukapirao da su šinteri viknuo sam, oni su onda otišli, pošto su videli da se pale svetla i kod drugih komšija”, svedoči ovaj Nišlija.

On kaže da nikad ranije u svom kraju nije video šintere.

I građani iz drugih delova grada su primetili prethodnih dana da šinteri pokušavaju da uhvate pse lutalice.

Predstavnici nevladinog sektora i udruženja za zaštitu životinja pretpostavljaju da je razlog za učestalije hvatanje pasa u Nišu najavljeno otvaranje Regionalnog prihvatilišta za pse u selu Duga Poljana kod Gadžinog Hana, pošto je, kako navode, predviđeni kapacitet 2.000 životinja, te moraju da se postaraju da ih sakupe na vreme.

Uputili smo pitanje pres službi gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da li ažurnije hvatanje pasa lutalica ima neke veze sa azilom u Dugoj Poljani, ali nismo dobili odgovor.

Građani sela Duga Poljana se oštro protive da se u njihovom selu izgradi Regionalno prihvatilište, protestvovali su više puta, i najavili da će itelima sprečiti  njegovu izgradnju.

„Moramo da ih hvatamo“

Šinteri koju su pokušali da uhvate psa kod Kazandžijskog sokačeta pravdali su se građanima i govorili „teraju nas, moramo da ih hvatamo“.

Međutim, nisu hteli da odgovore na naše pitanje ko ih to tera.

Danas je pokušao da dobije odgovor od nadležnih u “Zoo higijeni” da li im je naređeno da hvataju više pasa lutalica zbog prihvatilišta u Dugoj Poljani, ali su odbili da kažu bilo šta bez saglasnosti direktora Javno-komunalnog preduzeća “Medijana” Ivana Mihajlovića.

Mihajlović uporno ignoriše pokušaje našeg lista, ne javlja se na telefon ili nikada nije u kancelariji.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari