Meštanin Duge Poljane: Staćemo ispred bagera, nećemo azil za pse 1

Goran Živadinović, stanovnik sela Duga Poljana, kod Gadžinog Hana, u kome bi trebalo da se izgradi Regionalno prihvatilište za pse lutalice sa područja Niša, Gadžinog Hana i Svrljiga, kaže da će “meštani odbraniti svoje selo po svaku cenu i sprečiti da u njemu postoji azil za životinje”.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski juče je najavila da će, uprkos protestima meštana i društva za zaštitu životinja, u Dugoj Poljani biti izgrađeno to prihvatilište za pse.

“Spremni smo da stanemo ispred bagera i ostalih građevinski mašina, ako budu počeli sa radovima. Nemamo drugi način, moramo da spasimo svoje selo, jer planiraju da izgrade azil za pse pored naših kuća”, objašnjava Živadinović.

On dodaje da njegovim komšijama i njemu nije jasno zašto je gradonačelnica Niša izabrala baš njihovo selo u Zaplanju.

“Ona kao da je gradonačelnica Zaplanja ili Gadžinog Hana, a ne Niša. Neka gradi prihvatilište na teritoriji grada na čijem je čelu. Neka ostavi naše selo na miru”, priča Živadinović.

Opština Gadžin Han još nije usvojila Prostorni plan, u kome bi trebalo da se nađe Regionalno prihvatilište, jer je grupa građana iz Duge Poljane podnela žalbu.

“Prikupili smo peticiju protiv izgradnje azila za pse sa 280 potpisa, od svih koji potiču iz ovog sela, i prosledili je Opštini i Ministarstvu za brigu o selu. Međutim, niko nam se iz nadležnog ministartva nije obratio niti pokušao da nam pomogne da rešimo ogroman problem”, kaže on.

Živadinović zahteva da nadležno Ministarstvo zaštite životne sredine uradi analizu koliko bi njihova životna sredina bila ugrožena pored azila za pse lutalice, u kome bi boravilo 2.000 životinja.

“U Zakonu se predviđa da se analiza mora da se uradi ukoliko neko želi da odgaja 2.000 krznašica, kao što su činčile. Ssd zamislite koliko su psi veće životinje. NIje predviđeno da mora da se radi analiza za pse, ali može i mora na zahtev građana”, smatra stanovinik Duge Poljane.

Meštani Duge Poljane i članovi Društva za zaštitu životinja protestovali su u julu ispred Opštine Gadžin Han zbog najavljene izgradnje prihvatilišta.

Meštani se protive izgradnji prihvatilišta jer smatraju da će uslovi za život u njihovom selu postati nepodnošljivi i zbog buke i zagađenja kada u azil bude smešteno 2.000 pasa.

Članovi društva za zaštitu životinja su protiv takvog prihvatilišta jer smatraju psi neće imati dobre uslove jer će to biti „logor za pse”.

 

Gradonačelnica Niša: Društva za zaštitu životinja mogu da plaćaju 100 miliona dinara

Kao glavni razlog  za izgradnju azila za pse gradonačelnica Dragana Sotirovski navodi šti Niš godišnje plaća 100 miliona dinara obeštećenja građanima koji pokrenu sudski spor zbog ujeda pasa lutalica, a plaća i onima koji se opredele za mirno rešavanje spora.

„Predlog je da mi sterilištemo pse i da ih označimo čipom, a da tužbe preusmerimo društvima za zaštitu životinja. Možda su oni u mogućnosti da od svojih donacija izdvajaju 100 miliona dinara, koliko grad izdvaja. Moguća je i ta vrsta saradnje i kompromisa, zašto da ne?“, pita Sotirovski.

Zbog najavljene izgradnje prihvatilišta, meštani Duge Poljane i članovi Društva za zaštitu životinja protestovali su prošlog meseca ispred Opštine Gadžin Han.

Meštani se protive gradnji prihvatilišta jer smatraju da će uslovi za život u njihovom selu postati nepodnošljivi i zbog buke i zagađenja kada u azil bude smešteno 2.000 pasa.

Članovi društva za zaštitu životinja protive se izgradnji jer smatraju psi neće imati prihvatljive uslove i to što će biti napravljeno nazivaju „logorom“ za pse.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari