Gradonačelnik Čačka: Vidikovac na Kablaru gradiće se bez obzira na peticije i najave protesta 1Foto: Katarina Pantelić

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je izgradnja staklenog vidikovca na vrhu planine Kablar i uređenje područja Ovčarsko-kablarske klisure „nezaustavljiv proces“ i da će se taj posao nastaviti bez obzira na potpisivanje peticija protiv te izgradnje i najave protesta.

Todorović je izjavio novinarima da Grad Čačak očekuje da na konkursu Ministarstva građevinarstva dobije dodatna sredstva od 72 miliona dinara, posle čega će raspisati javni poziv za izgradnju vidikovca na vrhu Kablara kod tog grada.

On je dodao da je do sada uloženo oko 70 miliona dinara iz gradskog budžeta i još toliko novca iz republičkog, u izgradnju prvog dela saobraćajnice do vrha Kablara i dva parkinga.

„Očekuje nas izgradnja srednje deonice saobraćajnice za oko dva i po miliona evra. Tada ćemo imati oko 10 kilometara izgrađene saobraćajnice i za manstir Ilinje i za sva podkablarska sela. Ali ono što je za nas veoma važno jeste da turisti iz celog sveta mogu da posete vrh Kablara“, rekao je Todorović.

Todorović je istakao da će Ovčar Banja i čitavo zaštićeno područje Ovčarsko-kablarske klisure posle završetka svih planiranih radova dobiti potpuno novi izgled i namenu.

„Naravno da radimo na pribavljanju dozvole za izgradnju rehabilitacionog centra u Ovčar Banji. Naravno da ćemo izgraditi kanalizacionu i vodovodnu mrežu. Mislim da su to sjajne vesti, a da li će neko da protestuje ili ne, to nije moj posao. Pola veka niko se nije setio da uloži u Ovčar Banju, a kada ulažemo onda se nekome to ne odgovara“, rekao je Todorović.

On je dodao da će gradnja kanalizacione mreže u Ovčar Banji biti završena do kraja godine, a da izvorište termelne vode u banji pripada Eparhiji žičkoj i da Grad sa njom pregovara o dozvoli za korišćenje.

Više ekoloških udruženja i udruženja građana oglasili su se protiv izgradnje staklenog vidikovca na vrhu Kablara, a udruženje građana „Sačuvajmo Kablar“ i tim „Kreni-Promeni“ pokrenuli su potpisivanje peticija protiv te izgradnje koje je do sada potpisalo oko 6.000 ljudi.

U obrazloženjima tih peticija se navodi da brojni ekolozi, urbanisti, arhitekte, profesori, ljubitelji prirode, planinari i meštani kablarskih sela imaju primedbe na najavljenu izgradnju staklenog vidikovca na vrhu Kablaru, jer ocenjuju da se njegovom izgradnjom menja postojeći prirodni ambijent, odnosno „duh mesta“.

Ministarstvo turizma i Grad Čačak su u martu prošle godine ; potpisali ugovor o izgradanji stakleno-drvenog vidikovca, info-pulta i ugostiteljskog objekta na vrhu Kablara, površine 377 kvadrata, sa platformom od višeslojnog stakla, drvenim stepeništem i krovnom površinom sa solarnim panelima.

U međuvremenu su izgrađena dva velika parkinga, a posle brojnih reagovanja više ekoloških i građanskih udruženja, odustalo se od izgradnje ugostiteljskog objekta.

Sa vrha Kablara, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 889 metara, vidi se planina Ovčar, meandri Zapadne Morave, Ovčar Banja. To je omiljeno mesto ljubitelja prirode i planinara iz Čačka i okolnih gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari