Gradske vlasti: Nećemo zaustaviti projekat izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu 1foto: NSuživo

Gradske vlasti u Novom Sadu saopštile su večeras da neće zastaviti radove na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

U saopštenju Gradskog veća navedeno je da je žalba nevladine organizacije „Svet i Dunav“ iz Novog Sada Direktoratu Bernske konvencije, evropskom telu koje se stara o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, dobila status stend baj (na čekanju), koji „ne podrazumeva“ zaustavljanje projekta, niti zabranu gradnje mosta, već samo dostavljanje dodatnih informacija i dopunjenog izveštaja“.

Kako se objašnjava, u odgovoru iz Direktorata Bernske konvencije od Ministarstva zaštite životne sredine traženo je da dostavi vremensku dinamiku radova i mere ublažavanja efekata prema Izveštaju o strateškoj proceni uticaja, kao i mapu područja na kojem je planirana izgradnja mosta, koju je Ministarstvo već dostavilo u prilogu odgovora na žalbu.

Dodaje se da je naglašeno da nevladina oprganizacija „Svet i Dunav“ treba da pojača saradnju sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, uz obavezu dostavljanja tačne lokacije ugroženih vrsta koje su u žalbi naveli da se „navodno tamo nalaze“, kako bi dokazali svoje navode iz žalbe.

„U odgovoru na žalbu Direktorata Bernske konvencije, nije zatražena obustava radova na izgradnji mosta, već samo dodatna pojašnjenja informacije vezano za izgradnju mosta. Postupak izgradnje mosta je u potpunosti usklađen sa propisima i transparentan, a Grad Novi Sad će, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, blagovremeno dostaviti dopunu dokumentacije i novi izveštaj, u traženom roku, najkasnije do 31. januara 2023 godine“, piše u saopštenju.

Nevladina organizacija iz Novog Sada „Svet i Dunav“ zatražila je danas hitno obustavljanje radova na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu do konačne odluke Direktorata Bernske konvencije.

Ova nevladina organizacija ranije je uputila prigovor Bernskoj konvenciji da će radovima na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu biti ozbiljno ugrožena prirodna staništa na lokacijama Šodroš i Kamenička ada koje su uz Dunav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari