U Grčkoj je juče počeo generalni štrajk u znak protesta zbog novih vladinih mera štednje. Na štrajk su pozvala dva najveća sindikata u zemlji – ADEDI i Generalna konfederacija radnika Grčke (GSEE), protestujući zbog predloga zakona o državnom sektoru, kojim se predviđa otpuštanje 4.000 zaposlenih u državnim službama, ali i premeštanje 12.500 radnika.


U najvećim gradovima Grčke održavaju se manifestacije u organizaciji sindikata ADEE i GSEE, koji predstavljaju 2,5 miliona radnika, zatim Centralne unije grčkih opština i federacija radnika organa lokalne samouprave.

Parlament Grčke bi o spornom zakonu trebalo da glasa danas, što će biti prvi veći politički test za konzervativnog premijera Andonisa Samarasa, otkako je Demokratska levica prošlog meseca napustila vladajuću koaliciju. Ipak, ekonomski analitičar Martin Kering tvrdi da generalni štrajk neće uspeti da ubedi vlasti u Atini da odustanu od zakona. „Iako vlada ima podršku 155 od 300 poslanika, malo je verovatno da će dovoljan broj poslanika glasati protiv predloga zakona. Ali to ne znači da je štrajk besmislen. Naprotiv, on pokazuje da među građanima vlada jako antikrizno raspoloženje“, objašnjava Kering.

Međunarodni poverioci su dalje smanjenje javnog sektora Grčke postavili kao uslov da bi joj odobrili novu tranšu pomoći od 6,8 milijardi evra, i to u okviru zajma od ukupno 240 milijardi evra. Mada im je u više navrata smanjena plata i iako su ostali bez mnogih benificija, zaposleni u javnom sektoru su do ove godine bili zaštićeni od otpuštanja.

Efkildis Cakalotos, poslanik levičarske Sirize, pozvao je juče vladajuću koaliciju, tokom rasprave o merama štednje koje predviđa paket zakona, da odustane od najnovije planirane reforme. „Sramotno je da vlada govori da se stvari popravljaju kada je nezaposlenost i dalje visoka. Uz sve lošiju ekonomiju, jasno je da nam je potrebna promena kursa“, istakao je Cakalotos.

Grčka, u kojoj je nezaposlenost gotovo 27 odsto, od 2010. dobija kreditnu pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i partnerskih zemalja iz evro zone kako bi uravnotežila javne finansije i otplatila državne dugove. „Suprostavićemo se onima koji su pogrešnim i slepim izborima doveli grčki narod do siromaštva i očaja“, poručuju iz sindikata GSEE. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble posetiće sutra Atinu, a kako ističe Rojters, Grci krive upravo „evropskog blagajnika“ Nemačku zbog politike štednje koja je povećala nezaposlenost u Grčkoj.

Ukinut imunitet bivšem ministru finansija

Grčki parlament je ukinuo poslanički imunitet bivšem ministru finansija Jorgosu Papakonstantinuu. On se sumnjiči da je falsifikovao „listu Lagard“, na kojoj je 2.079 Grka sa računima u švajcarskim bankama. I dok čeka da li će protiv njega biti podignuta optužnica za zloupotrebu službenog položaja, Papakonstantinu tvrdi da je „sve ovo farsa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari