Grejanje u Valjevu gotovo je duplo jeftinije od realnog, javili su juče lokalni elektronski mediji.


Oni prenose izjavu direktora Gradske toplane Dragana Despotovića koji je kazao da je „realna cena grejanja 123 dinara“ po kvadratnom metru, a da korisnici plaćaju 74 dinara.

– Cena grejanja je neodrživa, dugovanja su sve veća, a svi su izgledi da poskupljenja neće biti jer realnu cenu mogu da plate malobrojni – ocenio je Despotović.

Dodao je da neekonomska cena grejanja, uz dugove domaćinstava i privrede, otežava rad Gradske toplane i dovodi u pitanje novu grejnu sezonu.

Despotović je objasnio da „primarna energija dobijena iz jednog kilograma mazuta košta 8,7 dinara, a ona se korisnicima prodaje za 3,91 dinar“. Za stan od 60 kvadrata grejanje se sada plaća oko 4.440 dinara, dok bi realna cena bila 7.380 dinara mesečno.

Udruženje toplana Srbije do sada je više puta ukazivalo na te probleme, pisalo je i premijeru Mirku Cvetkoviću, ali se rešenja ne naziru.

U Valjevu cene grejanja nisu menjane 15 meseci, dugovi se gomilaju i trenutno iznose 155 miliona dinara. Ni Robnim rezervama Srbije se zbog toga ne vraća pozajmljeni mazut, kojim je premošten problem grejanja u prošloj sezoni.

Više od 80 odsto Valjevaca greje se u sopstvenoj režiji i oni su za prošlu sezonu grejanje stana od 60 kvadrata morali da plate više od 60.000 dinara, pa ne pristaju da se problemi Gradske toplane rešavaju subvencijama iz gradskog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari