Grigorije je jedini vladika koji veru usaglašava sa modernim dobom: Sagovornice Danasa o podršci vladike ženama u Beogradu 1Foto: Eparhija diseldorska i nemačka/Danas

U poslednjoj objavi na društvenim mrežama, vladika Grigorije je dao podršku ženama u Beogradu koje protestuju protiv nasilja, navodeći da “ko je uz Hrista taj je uz žene u Beogradu“.

– Borba protiv nasilja nad ženama istinska je borba za porodicu. Porodicu treba braniti tamo gde je ona prvenstveno ugrožena, a to je najčešće, nažalost, unutar same porodice, rekao je, između ostalog, episkop nemački i diseldorfski.

Sagovornice Danasa pohvalile su njegov stav, posebno što Grigorije ne ćuti o gurićum temama, uključujući i sve veće nasilje nad ženama, za razliku od ostalih pojedinaca iz SPC.

Sociološkinja Vesna Pešić kaže da može samo da pohvali Grigorija kao jedinog vladiku koji veru usaglašava sa modernim dobom i da je takvu izjavu očekivala od njega.

– Kada su bile demonstracije i na Filozofskom fakultetu, svake nedelje su organizovane diskusije i on je bio gost i podržao demonstracije protiv Vučića – podsetila je Pešić.

Biljana Đorđević, poslanica Ne davimo Beograd, ocenjuje da s obzirom da nisu svi mediji otvoreni za ovu temu, dobro je da svako ko može da borbu za ženska prava podrži na adekvatan način i informaciju o protestima proširi do svih građana i građanki to treba i da uradi.

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, rekla je da je to mala dobra vest u moru klerikalnih užasa kojima smo svedočili i u kojima trenutno živimo.

– Ipak, uvek iza takvih izjava crkvenih ljudi stoji neko „ali“ iza kog se skrivaju brojni klerikalni stavovi, nedopustivi u savremenom svetu. Videli smo i neke ranije izjave koje ne mogu da podržim i izgubila sam iluziju da sa te strane možemo očekivati previše pomaka ka modernizaciji društva. Situacija sa udžbenicima biologije govori nam o nezaustavljivom srljanju ka otvorenoj teokratiji i „moralnoj policiji“. Žao mi je, ali ne osećam preveliko oduševljenje zbog nekakvih sporadičnih izjava od kojoh nema nikakvih dobrobiti za naše društvo – navela je Stojković.

Tatjana Manojlović, potpredsednica Demokratske stranke, smatra da će svako sa iole zdravog razuma, časti i etičnosti podržati protest žena u Beogradu.

– Nažalost, voljom vladajuće većine u parlamentu nije održana rasprava na nadležnom Odboru za kulturu i informisanje, o tome kako odgovorno i profesionalno izveštavati o nasilju nad ženama. To i ne čudi, jer smo svedoci koliko je ova vlast bahata i užasna prema svim osetljivim kategorijama stanovništva: deci, ženama, starima. Tretiraju nas sve kao bića nižeg reda, povremeno upotrebljive za sticanje političkih poena ili kao ucenjenu, uplašenu, izmanipulisanu glasačku mašinu – istakla je Manojlović.

Prema njenim rečima, u pozadini odbrane Informera očito je obostrani ćar, potvrđen abnormalnim finansijskim transakcijama, iz kasa lokalnih samouprava, ka ovom tabloidu koji je odavno trebalo ugasiti.

– Jer, toliko štetočinskog delovanja beogradska štampa ne pamti od prvih pisanih tragova. Toliko zla i gaženja. Nije samo primena sile u pitanju, radi se o potiranju ljudskosti i zlu koje je zastrašujuće pustilo pipke. U Srbiji se tokom vlasti Aleksandra Vučića i njegovih piona ukorenilo zlo, mrak i propast. U situaciji smo da se borimo za ono najelementarnije – za goli život. Nije lako ovde ostati živ, zdrav i normalan. Naročito nije lako biti žena. Zato je pitanje časti podržati samosvesne, sa razlogom ogorčene, uvređene i pobunjene žene – zaključila je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari