"Grip još uvek preti, korona se primirila": Epidemiolog o zdravstvenoj situaciji na jugu Srbije 1Dr Slađan Stanković, Foto: Privatna arhiva

U kovid ambulanti u Vranju pregledano je 84 osobe, od toga za 48 je to bio prvi. Testirano je 54, a pozitivno na virus covid 19 bilo je 13 osoba, pokazuju podaci iz Zdravstvenog centra.

-Jasno je da grip još uvek ima određeni epidemiološki kapacitet koji je u slabljenju. Virus korone se pritajio i za sada nemamo ozbiljnije epidemiološke probleme. Sada se javljaju respiratorne infekcije u kombinaciji gripa i alergijskih kod pacijenata kojima smeta razvoj određene vegetacije – ocenjuje za Danas Slađan Stanković, epidemiolog u regionalnom Zavodu za javno zdravlje (ZZJ) koji je nadležan za epidemiološku situaciju u sedam opština Pčinjskog okruga.

Stanković navodi da „grip kao dominantni virus u ovom trenutku se primećuje kroz višednevnu povišenu temperaturu, kao i suvi kašalj i zahteva mirovanje i primenu adekvatne lekarske terapije“.

Prema njegovim rečima, izlazak iz sezonskih infekcija može se očekivati do sredine aprila, mada kako navodi „postoje sinicijalni virusi koji izazivaju infekcije kod pacijenata sa respiratornim problemima“.

Ono što ohrabruje to je činjenica da među decom predškolskog i školskog uzrasta nema registrovanih slučajeva respiratornih infekcija koje su ranijih godina bile učestalije. U Vranju je prema podacima iz Zdravstvenog centra, opalo i interesovanje za vakcinaciju, pogotovu za primanje prve doze, iako svih vrsta anti kovid vakcina i dalje ima u dovoljnom broju.

U Specijalnoj bolnici za lečenje plućnih bolesti u Surdulici na lečenju se nalaze, kako je Danasu potvrđeno, „hronični bolesnici kojima imaju probleme sa respiratornim organima“.

Epidemiološka situacija, kako navodi Stanković je „povoljna i u svih šest opština Pčinjskog okruga mada promenljivo i nestabilno vreme može da je poremeti, ali ne u nekom drastičnijem smeru“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari