Hag: Rok za predaju spisa u predmetu “Šalja” 31. avgust 1Foto: EPA PHOTO EPA/FEHIM DEMIR/FD-cl / Arhiva

Na kraju današnje statusne konferencije u predmetu „Šalja“ pred Specijalnim većima Kosova u Hagu, imajući u vidu najnovije podneske strana u postupku, sudija za prethodni postupak Nikola Giju, naložio je da se promeni kalendar za nastavak ovog procesa, koji je definisan na prethodnoj konferenciji.

“Tužilaštvo će, sa izuzetkom materijala koji podleže bilo kom zahtevu u vezi sa zaštitnim merama, ili na drugi način zahteva sudsku odluku, završiti sve svoje obaveze obelodanjivanja u prethodnom postupku do 27. maja 2022. godine”, saopšteno je na sajtu ovog suda.

Kako se dodaje, odbrana će podneti svoj pretpretresni podnesak, ako to bude odlučila, do 15. avgusta ove godine.

“Konačno, 31. avgust 2022. je određen kao novi okvirni datum za predaju spisa ovog predmeta pretresnom panelu”, navode iz Specijalizovanih veća.

Šalja je bio pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) stacioniran u Kukešu u Albaniji.

Specijalizovano tužilaštvo ga tereti za krivična dela koja su počinjena između 17. maja 1999. godine i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu, u fabrici metala koju je navodno koristila OVK.

Prema optužnici, sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani Savezne Republike Jugoslavije koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima.

Optužnica protiv Šalje sadrži četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode (tačka 1), surovo postupanje (tačka 2), mučenje (tačka 3) i ubistvo (tačka 4).

Šalju su uhapsile 16. marta 2021. belgijske vlasti i on je prebačen u Hag 15. aprila 2021. godine.

Izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužnice, navodeći da mu “izgledaju smešno”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari