Han: Pozitivni pomaci osim u oblasti medija 1Foto: B. Cvejić

Sveukupna situacija na Zapadnom Balkanu ove godine ima mnogo novih i pozitivnih momenata u procesu pristupanja. Nažalost, to nije slučaj u oblasti medija.

To je danas rekao Johanes Han, evropski komesar za proširenje, na otvaranju konferencije posvećene medijima u Skoplju “EU – Western Balkans Media days”. On je izneo podatak regionalne platforme “Safe journalists” da je ove godine zabeleženo 11 fizičkih napada na novinare u ovom regionu i da je to neprihvatljivo.

Han je istakao da je neophodno da zemlje Zapadnog Balkana rade na unapređenju medijskih sloboda i primeni zakona, jer je to jedan od uslova pristupanja EU, ocenivši da je reč o nepovratnom putu za sve zemlje koje teže da budu članice.

Kako je naveo, u strategiji za Zapadni Balkan je istaknuta važnost poštovanja osnovnih prava među kojima su sloboda medija i sloboda izražavanja.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je na otvaranju konferencije istakao da je odgovornost političkih lidera na Zapadnom Balkanu, koji teže članstvu u EU, da garantuju slobodu medija. On je dodao da se ceo region suočava sa problemom lažnih vesti koje podstiču ektremizam i radikalizam.

“Dezinformacije, lažne vesti, koriste se u svrhe političkih diskreditacija i predstavljaju pretnju za demokratiju”, naveo je Zaev.

Prema njegovim rečima, zato je bitno raditi na medijskoj pismenosti kako bi se građani kritički odnosili prema i informacijama koje im se nude.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Harlem Dezir naglasio je da je u zemljama Zapadnog Balkana u poslednjih deset godina primetan napredak u oblasti medijskih sloboda, ali da i dalje ima puno stvari na kojima mora da se radi. On je istakao da je sloboda medija osnovno ljudsko pravo i da se mora osigurati bezbednost novinarima kako bi se nesmetano bavili istraživačkim novinarstvom.

“Političari i predstavnici vlasti u regionu ne smeju da svojim izjavama stvaraju neprijateljsko okruženje za novinare”, rekao je Dezir.

Ponovio je da se mnogi mediji suočavaju i sa ekonomskim pritiscima, te da je važna transparentnost finansiranja medija, naročito od strane države, kao i transparetno medijsko vlasništvo.

Dezir je podsetio i da javni servisi pripadaju svim građanima jedne zemlje, a ne vladajućim partijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari