Hapšenim niškim funkcionerima iz bivše vlasti i dalje stižu oslobađajuće presude, a građani plaćaju odštete 1Ilustracija Foto: Janson Morison FI

Građani Srbije će najverovatnije i ubuduće plaćati naknade štete zbog neosnovanih hapšenja 15 – tak javnih funkcionera iz Niša bliskih Demokratskoj stranci i G17 Plus, koji su bili osumnjičeni za korupciju u prošloj deceniji.

Prema dostupnim podacima, skoro svi su u sudskim postupcima oslobođeni svih optužbi ili protiv njih nisu ni podignute optužnice, a odšteta za hapšenja je milionska.

U drugoj polovini 2013. i prvoj polovini 2014. godine, uz priličnu medijsku pompu, uhapšeni su, između ostalih, i nekadašnji gradonačelnik Niša Miloš Simonović (DS), tadašnji zamenik javnog pravobranioca Vladimir Stamenković, bivši dekan Medicinskog fakulteta Milan Višnjić, nekadašnji izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović (G17 Plus), bivši direktor Direkcije Miodrag Brešković, tadašnji zamenik direktora Gradske toplane Milan Ogrizović, bivši načelnik gradske uprave za imovinu Ljubiša Janić (G17 Plus).

Jedan od njih, nekadašnji direktor Sportskog centra “Čair” Bratislav Ignjatović, koji je bio i funkcioner DS, tek je nedavno dobio pravosnažnu presudu Apelacionog suda, kojom se potvrđuje oslobađajuća presuda Višeg suda za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

U njoj je navedeno da nije dokazano da je izvršio krivično delo tokom rekonstrukcije kuglane.

„Verovatno ćemo ući u postupak za naknadu štete, a konačnu odluku o tome će doneti moji advokati. Bio sam 17 dana u pritvoru, nema medija koji me nije “pomenuo” ili objavio moju sliku, skoro deset godina sam eliminisan iz javnog i političkog života, moja porodica je prošla svašta. I to zato što im je bilo važno da nas prikažu kao ‘žutu bandu’, preko čijih leđa su došli na vlast“, kaže Ignjatović za Danas.

Hapšenim niškim funkcionerima iz bivše vlasti i dalje stižu oslobađajuće presude, a građani plaćaju odštete 2
Ilustracija Foto: Pixabay / Erika Wittlieb

Ignjatović kaže da se “očekivalo se da iza njegovog žbuna izađe neki krupan kriminal”, jer je tada bio na međunarodnim menadžerskim funkcijama u sportu, a u Sportski centar Čair – stadion, bazene i halu, investirano je oko 20 miliona evra.

Sudski postupak je tri puta ponavljan, a on je postao “vlasnik” tri oslobađajuće presude.

Branislav Jovanović, koji je i nekadašnji poslanik i predsednik niške vlade, kaže da je naplatio naknadu štete. Apelacioni sud u Nišu je “prepolovio” iznos koji je tražio.

„Spektakularno sam uhapšen, sa rotacionim svetlima i sirenama, uz vest u svim medijima. Pretresali su mi stan pred porodicom četiri i po sata. Bio sam u policijskom pritvoru sa pacovima, pa dva meseca u pritvoru u KPZ-u. A sve se završilo obustavljanjem istrage protiv mene zbog navodne zloupotrebe (prilikom izgradnje toplovoda i priključenja zgrada na toplovodnu mrežu, prim. aut.). Oslobođeno je i svih sedam preostalih funkcionera Direkcije i Gradske toplane ili investitora koji su uhapšeni zbog ovog ‘slučaja’”, kaže Jovanović za Danas.

Hapšenim niškim funkcionerima iz bivše vlasti i dalje stižu oslobađajuće presude, a građani plaćaju odštete 3
Foto: Niš moj grad

On kaže da “nema nikakve sumnje da je reč o političkim hapšenjima” značajnijih ljudi iz bivše vlasti, te poruci aktuelne vlasti: “evo kako ćete da prođete ako ne budete poslušni i ne budete sa nama”.

Nije malo onih koji su takvu poruku “razumeli”, pa su iz G17 Plus i DS završili u Srpskoj naprednoj stranci, na značajnim pozicijama, kaže.

Naši sagovornici iz ove grupe funkcionera kažu da su uglavnom tražili naknadu nematerijalne štete, a kao razlog navodili neosnovano lišenje slobode, narušavanje ugleda, duševni bol i patnju, narušavanje zdravlja ili gubitak prihoda.

Iznosi njihovih odštetnih zahteva, kako saznajemo, kretali su se od milion do tri miliona dinara.

Naglašavaju da im je žao što se odšteta plaća iz budžeta, novcem poreskih obveznika, ali dodaju da je „nemoguće dokazati ko je konkretno iz vlasti odgovoran za montirana hapšenja i procese“.

Prema dostupnim podacima, istraga protiv Jovanovića, Breškovića, Ogrizovića i još nekih osumnjičenih za “slučaj toplovod” obustavljena je jer „delo koje je bilo predmet istrage nije krivično delo“.

Optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Simonovića i zamenika javnog pravobranioca Stamenkovića zbog zloupotrebe službenog položaja odbijena je pred Osnovnim i Višim sudom jer „nema elemenata krivičnog dela“.

Sudski postupak protiv Janića, koji se teretio da je navodno nameštao javne nabavke, pravosnažno je okončan oslobađajućom presudom jer „nema elemenata krivične odgovornosti“.

 

Ko je odgovoran?

Branislav Jovanović kaže da je Više javno tužilaštvo u Nišu odbacilo kao neosnovanu njegovu krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja i lažno prijavljivanje protiv tadašnjeg višeg tužioca u Nišu Edvarda Jerina, koji je pokretao istrage protiv većine tadašnjih uhapšenika, kao i protiv niških policijskih funkcionera Dejana Bogdanovića i Dejana Anđelkovića.

On ocenjuje da su oni “učestvovali u pisanju lažnih krivičnih prijava po nalogu aktuelne vlasti”.

Jerin je prethodno za Danas odbacio ovakve optužbe, a u okončanju svih „svojih“ deset istraga vezanih za ovu grupu bez podizanja optužnica nije video problem.

Činio je to na osnovu policijskih krivičnih prijava u kojima su izneti „osnovi sumnje“, a kroz svaku istragu se prikupe ili ne prikupe dokazi, odnosno utvrdi se da li ima ili nema elemenata krivičnog dela, objasnio je.

On je, inače, nakon ove serije hapšenja, unapređen u apelacionog javnog tužioca, a po odlasku u penziju imenovan je za člana Saveta za borbu protiv korupcije, kao i za člana Komisije za pomilovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari