Tužilaštvo sumnjiči uhapšene za dva ozbiljna krivična dela: Privedenim demonstrantima preti i do 12 godina zatvora 1Foto: FoNet/AP

Još dok je trajao protest ispred zgrade gradske skupštine, predsednik Srbije je upozoravao da će izgednici biti privedeni “poznaniju prava”.

Kako to izgleda, videlo se nekoliko sati kasnije kada je, opet prema Vučićevim rečima, uhapšeno više od 35 demonstranata.

Iako nije još zvanično saopšteno koliko je tačno osoba lišeno slobode, kao ni to za šta se terete, ilustrativan je slučaj  dvadesetjednogodišnjeg studenta D. P. Kako za Danas navodi njegov branilac advokat Ivan Ninić, on je uhapšen nakon protesta kod ulaza u Istorijski muzej Srbije.

– Njemu su sa leđa prišli policajci u civilu i uhapsili ga. Dakle, nije uhapšen na samom protestu, već su ga pustili da krene kući i onda ga uhapsili. Imajući u vidu da je on i ranije učestvovao u mirnim protestnim okupljanjima, postavlja se pitanje da li je neki inspektor bio zadužen za njega sa zadatkom da ga uhapsi nakon protesta, navodi Ninić.

Kako ističe, tek će prilikom saslušanja kod tužioca biti upoznat sa detaljima krivične prijave. Za sada zna da se sumnja da je njegov klijent bio među izgrednicima koji su bacali kamenice, te da je tužilaštvo odlučilo da ga istražuje za krivična dela – nasilnično ponašanje na javnom skupu i pozivanje na nasilno rušenje ustavnog porekta.

– Za oba dela je nadležno Više tužilaštvo i u roku od 48 od hapšenja će biti saslušanje. Ja lično mislim da navedeni događaj nema obeležja ova dva krivična dela i da su izabrana ne bi li se optužba izgledala ozbiljnije. Na taj način ona može da posluži kao alibi za određivanje pritvora, ali i kao upozorenje uhapšenima. Posebno će bitan detalj biti da li će pokušati uhapšenima da pripišu i telesne povrede policijskih službenika. Ukoliko to bude slučaj, eventualna kazna za ova dela može da se popne i na 12 godina zatvora, ističe Ninić.

Advokat Aleksandar Olenik smatra da nijedno od dva navedena krivična dela ne može da opstane na sudu.

– Mi ovde možemo eventulano da govorimo o prekršajima, jer pred prekršajnim sudovima sve prolazi. Međutim, ovde se navode dva ozbiljna krivična dela i potrebno je imati ozbiljne dokaze da bi takve optužbe opstale na sudu. Praktično, moraju da postoje snimci i drugi dokazi koji individualizuju odgovornost, ističe Olenik.

On napominje da niko ne može da odgovara zbog toga što je prisustvovao protestima na kojima su pojedinci učestvovali u izgredima.

– Ne samo da ne može da odgovara, već ima i pravo na naknadu štete ukoliko je na tom javnom skupu doživeo nekakvu štetu. Primera radi, ukoliko je neko udaren od strane policije tokom protesta ima pravo da tuži državu za naknadu štete, jer je država po zakonu obavezna da štiti javni red i mir, navodi Olenik zaključujući da će dominantan uticaj na dalji tok ovih pravnih postupaka imati politička direktiva.

Podsetimo, zbog događaja ispred zgrade gradske skupštine u nedelju uveče je bila održana hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost nakon koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je pokušano nasilno zauzimanje institucija države Srbije i da je uhapšeno više od 35 osoba.

„Analizirali smo sve što se događalo večeras i zahvalio sam pripadnicima kako policijske brigade, tako žandarmerije, svim pripadnicima policije, koji su težak teret podneli večeras, sagledali smo sve informacije i sa predstavnicima Bezbednosne informativne agencije“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari