Predstavnici Pirotskog, Nišavskog i Topličkog okruga su posle sastanka u Nišu uputili Vladi Srbije i Ministarstvu energetike zaključke povodom prolaska Južnog toka gasovoda kroz Srbiju od Zaječara do Subotice, umesto ranije najavljivane ulazne tačke kod Dimitrovgrada. U zaključcima se traže pismene garancije od državnog vrha da će gasovod proći i kroz ovaj deo Srbije i da ovi regioni neće ostati bez gasa.

Sastanku su prisustvovali predsednici opština iz sva tri okruga, kao i načelnici sva tri okruga. Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže za Danas’ da je za 1.jun zakazan sastanak sa ministrim energetike Petrom Škundrićem i direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem.

– Nadam se da ćemo tada ove zaključke verifikovati potpisima i uputiti Vladi na saglasnost. Za Srbiju je najvažnije da Južni tok gasovoda prođe, a za Pirotski okrug važno je da dobije gas. Nije previše bitno odakle gas dolazi, već da ovi delovi Srbije dobiju dovoljnu količinu gasa za privredu i domaćinstva. To je glavni zaključak sa ovog sastanka. Bajatović ili neko iz Ministarstva ili državnog vrha trebalo bi da objasne kako je došlo do usvajanja nove trase gasovoda, iako su potpuno logični neki argumenti koji su doveli do toga. Najpre, Srbija treba da bude srećna što gasovod prolazi kroz našu zemlju, jer su zemlje članice EU zahtevale od Rusije da gasovod, koji se gradi zbog njih a ne zbog Srbije, prolazi isključivo kroz zemlje Evropske unije – kaže Vasić

Gasovod kroz našu zemlju gradiće se u dužini od 450 kilometara od Zaječara do Subotice, a koštaće najmanje 700 miliona evra. „Ovaj deo Srbije je na gubitku jer bi se u ovom delu zemlje prema prvobitnoj trasi gasovoda izvodili radovi većih investicija“, kaže Vasić.

Zašto je trasa izmenjena

Zbog postojanja energetskog sporazuma između Srbije i Rusije, Rusija je nametnula našu zemlju. Stav Srbijagasa bio je da trasa bude od Niša do Subotice i to bi bila najduža trasa gasovoda kroz našu zemlju. Međutim, iz dva razloga ta trasa nije moguća. Najpre, 100 kilometara je duža i na taj način bi investicija koštala mnogo više, a dugoročno, u narednih 50 ili 70 godina, zemlje EU bi morale da plaćaju veći tranzit za tih 100 kilometara dužeg puta, što je možda mnogo više nego sama investicija. I to je razlog što je izmenjena trasa jer su sve zemlje potpisale ugovor da kroz Srbiju gasovod prolazi najkraćim mogućim putem. Srbija zbog ravnomernog razvoja, međutim, mora da garantuje Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu da će gasa biti – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari