"Huligani su odavno falange vlasti": Dva meseca kasnije i dalje ne znamo ko je tukao navijače KK Partizan 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Prošlo je gotovo dva meseca od napada maskirane grupe huligana na navijače Partizana u blizini Štark Arene nakon evroligaške utakmice koju je pomenuti tim igrao protiv Žalgirisa.

Napadači još uvek nisu identifikovani i incident nije rasvetljen, a Više javno tužilaštvo se povodom ovoga oglasilo samo jednom, kada su rekli je da su oko Arene pronađene palice i da se pregledaju kamere.

Advokat Rodoljub Šabić je na Insajder televiziji izneo mišljenje da je ovaj događaj još jedan pokazatelj povezanosti vlasti sa organizovanim kriminalom.

On je za Danas pojasnio ovu svoju izjavu rekavši da se već godinama unazad zna za veze političkih vrhova sa sa grupama koje se nazivaju navijačkim, a zapravo su huliganske.

„Još u vreme raspada Jugoslavije, političke strukture su ih koristile za razne prljave zadatke i izazivanje nemira, sukoba i mržnje a zauzvrat im se revanširale novcem, poslovima i posebno zaštitom od zakona. Notorna je činjenica da manje-više slični odnosi postoje i danas“, priča Šabić.

Komentarišući konkretan događaj kod Arene od 26. januara ove godine, naš sagovornik kaže da je neobjašnjivo to da policija već gotovo dva meseca nije u stanju indentifikuje napadače na građane i navijače Partizana.

„Policija koja je u stanju da u toku jednog dana identifikuje i prekršajno procesuira više stotina ljudi kao u svojevremenim građanskim protestima, nije u stanju da za dva meseca identifikuje baš nikog iz brojne grupe huligana koji su napali i brutalno tukli navijače i građane“, kaže Šabić.

Navodi da posebno neubedljivo deluju tvrdnje da je problem što se sve dešavalo “po  noći, u mraku”.

„Budući da policija raspolaže vrhunskom opremom za biometrijaki video nadzor, ima kamere visokog kvaliteta koje to omogućavaju i noću a ima i doušnike i mnoštvo drugih izvora informacija“, objašnjava Šabić.

Naglašava da je potrebno imati u vidu i to da je obaveza policije prevashodno to da ne dozlovi da ovakvih incidenata uopšte dođe.

„Unapred se znalo da je reč o događaju visokog rizika  i policija je imala obavezu da bude oprezna i da preduzme odgovarajuće mere i pre i posle događaja a nije ih preduzela. Takvi navodni ‘propusti’ neizbežno pothranjuju osnovanu sumnju da je indolencija policije i ovaj put objašnjiva voljom i željama nekih jakih faktora iz politike“, kaže Šabić.

Dan nakon incidenta posle evroligaške utakmice između Partizana, košarkaški klub iz Beograda je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica.

Više javno tužilaštvo se ovim povodom istog dana oglasilo rekavši da su u okolini Štark Arene pronađene drvene palice najverovatnije korišćene  u ovoj u tuči.

U tom trenutku se, kako su naveli, obavljao i pregled video snimaka sa okolnih kamera u cilju rasvetaljavanja ovog događaja i idetifikovanja učinilaca.

To je poslednje što smo čuli od Tužilaptva ili od bilo koje druge nadležne institucije što se tiče ovog slučaja.

Po društvenim mrežama ali i u pojedinim medijima se pisalo da su napadači bili maskirani navijači Crvene zvezde, ali ne postoje nikakvi konkretni dokazi za to.

Novinar nedeljnika Radar, koji se godinama bavi izveštavanjem o kriminalu i korupciji, Vuk Cvijić deli mišljenje sa Rodoljubom Šabićem.

„Mislim da su ovde te huliganske grupe postale falange vlasti i da se oni čak time i hvale, videli smo ih zajedno na mitinzima SNS-a, tamos u bili Aca Rošavi i Novak Nedić“, kaže Cvijić.

Dodaje da ove, kako ih je nazavo, „falange vlasti“ imaju punu zaštitu policije.

„Policija ne samo da blago postupa prema njima, već u pojedinim takvim slučajevima služe za  prikrivanje i zatašakavanje stvari“, zaključuje Cvijić.

Redakcija Danasa je Višem javnom tužilaštvu postavila pitanja o toku predkrivičnog postupka što se tiče incidenta kod Štark Arene, ali nam je rečeno da još uvek ne možemo dobiti nikakv odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari