Pitanje energije i cene energenata, kao i strategija nuklearne ekspanzije i gradnje nuklearke Temelin, ali pre svega budžetski deficit i reforma zdravstvenog i penzionog sistema predstavljaju ključne teme oko kojih će se birači u Češkoj opredeljivati danas i sutra kada izađu na parlamentarne izbore. Stavovi partija i leve i desne orijentacije o ovim, ali i drugim problemima dovele su birače u situaciju da ne znaju kome da se opredele, jer sudeći prema najnovijim anketama, i levica i desnica su „u tesnacu“ u pogledu popularnosti kod birača i svi su izgledi da na opštim izborima većinskog pobednika neće biti.

Česi od 1996. nisu imali vladu koja bi bila snažno većinska, već su sve izbore pratile kasnija dogovaranja i pregovaranja o koalicijama. Posle izbora 2006. prošlo je čak sedam meseci dok nije formirana slaba vlada desnog centra koju su činile tri stranke u koaliciji: najjača Demokratska građanska stranka (ODS), demohrišćani i zeleni.

Nestabilna koalicija je u martu prošle godine dovela do izglasavanja nepoverenja vladi premijera Mireka Topolaneka, nakon više pokušaja opozicije Socijaldemokrata (CSSD) da u parlamentu izbori pad vlade. Glavna zamerka bile su loši rezultati u rešavanju teške ekonomske situacije. Vlada je ostala bez poverenja u vreme kada je Češka bila predsedavajuća EU (januar-juni 2009), što je dodatno otežalo situaciju na političkom planu u zemlji i u inostranstvu, šest godina nakon ulaska u „evropsku porodicu“.

Češki predsednik Vaclav Klaus imenovao je tada statističara Jana Fišera, nestranačkog čoveka, za šefa privremene češke vlade, a on je pred sebe postavio zadatke: uspešan završetak predsedavanja EU, ublažavanje posledica svetske ekonomske i finansijske krize koja se prelila u Češku i pripreme budžeta za 2010.

U Češkoj j je vidan jaz između mlade i starije generacije. Za mlade Čehe penzioneri su kao „ekonomsko breme“ mladim generacijama. Prema anketi koju je objavio dnevnik „Pravo“, četvrtina mladih između 15 i 29 godina koji inače najčešće još žive kod roditelja, kažu da penzioneri žive na njihov teret.

Na „Fejsbuku“ se pojavio anonimni video sa predizbornom porukom „Ubij babu, ubij dedu, da ne glasa“, koji je za kratko vreme okupio četvrt miliona simpatizera. Među mladima je popularan i video-spot na „JuTjubu“ pod naslovom „Nagovori babu i dedu da ne glasaju za levicu“ koji ima 630.000 simpatizera. U spotu dvoje mladih glumaca poručuju da će „levica samo praviti dugove, a baba i deda će mirno umreti i nama ostaviti dugove do kraja našeg života“.

Pojavio se i kontraspor. Stranka zelenih, koja ima najmlađe biračko telo, postavila je na „JuTjub“ spot u kome se pojavljuje penzionisana profesorka sociologije Jiržina Šiklova, vrlo popularna među mladima, koja poziva svoje vršnjake da unucima ne spremaju omiljena jela dok ne obećaju da će glasati za zelene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari