Predsednik opštine Gornji Milanovac i komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković uputio je svim poverenicima štaba sa teritorije opštine dopis radi preduzimanja preventivnih mera zaštite od požara i racionalne potrošnje vode.


Članovi Saveta mesne zajednice, poverenici i zamenici poverenika civilne zaštite na teritoriji svoje nadležnosti obavezni su da sprovode preventivne mere zaštite od svih vrsta požara, dok su vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta obavezni da sprovode mere zaštite, koje se odnose na zabranu spaljivanja ostataka posle žetve i upotrebu otvorenog plamena, vatre i žara u blizini zasejanih parcela u vremenu sazrevanja useva do završetka žetve.

Pri obavljanju radova u polju zabranjena je upotreba cigareta, osim na dozvoljenim mestima, udaljenim najmanje 30 metara od mesta rada, koje je snabdeveno posudom sa vodom za gašenje opušaka i palidrvaca. Takođe, sve poljoprivredne mašine koje učestvuju u žetvi i transportu strnih useva i slame moraju biti tehnički ispravne i obezbeđene odgovarajućim sredstvima za gašenje požara. Zabranjeno je loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti do 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Zapaljivi materijal ne sme se skladištiti na prostoru koji je udaljen manje od šest metara od objekata, a korisnici poljoprivrednih mašina koje učestvuju u žetvi moraju biti tehnički ispravne i obezbeđene odgovarajućim sredstvima za gašenje požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari