I najviši i najniži čovek na svetu i jedna od najotrovnijih životinja na planeti na jednom mestu – u Sikolu kod Negotina 1Foto: privatna arhiva

Motorna testera, sekira, keser, lepak, boje i pogodno drvo u kome prepoznaje obrise budućeg eksponata jedinstvenog ZOO vrta u Srbiji – to je sve što je potrebno Milošu Jovanoviću iz Sikola kod Negotina.

Ovaj samouki umetnik svojim je rukama izradio preko stotinu životinja u prirodnoj veličini, a njegov ZOO vrt sve češće i sve više obilaze turisti.

Najpre se drvetom bavio praveći za svoje potrebe stolice, stolove, drvena stepeništa, a onda je otkrio da mu “od ruke ide” i izrada skulptura.

Napravio je prvo muškarca nalik sebi, pa jelena i tako redom do više od stotinu figura koliko ih je sada u Drvenom ZOO vrtu u selu Sikole kod Negotina.

Svaki od eksponata svojeručno je napravio Miloš Jovanović, penzioner.

I najviši i najniži čovek na svetu i jedna od najotrovnijih životinja na planeti na jednom mestu – u Sikolu kod Negotina 2
Miloš Jovanović u svom ZOO vrtu/ Foto: privatna arhiva

– Ideja je došla sasvim slučajno. Prvo sam napravio figuru čoveka koji stoji, a od životinja je to bio jelen. I kada sam video da to mogu onda sam radio jednu za drugom – objašnjava Jovanović, prisećajući se da je sve počelo pre nekih osam godina.

Od tada do danas napravio je od drveta preko stotinu figura i životinja u prirodnoj veličini.

– Žirafu sam najduže pravio jer je ona najveća, visoka je između 3,5 i četiri metra i bila je najzahtevnija. Mada su na neki način i ostale životinje bile zahtvene njihova izrada, ali mi je za žirafu bilo potrebno nekih mesec dana rada.

Ćirafa, jelen, slon, magarac, petao sa kokoškama, pande, konj, zebra tek su deo zanimljivog životinjskog carstva u drvetu Miloša Jovanovića.

Ovaj samouki umetnik u zavisnosti od inspiracije izrađuje i ljudske figure.

– Osim životinja uradio sam Čučuk Stanu, ženu Hajduk Veljka koja je rodom iz Sikola. Ona nema nigde spomenik, a ovde stoji pored topa Hajduk Veljka koji je isti kao što je u Muzeju u Negotinu – priča Miloš Jovanović.

Tokom šetnje kroz Drveni ZOO vrt srešćete i najvišeg i najnižeg čoveka na svetu, koji kao i figure životinja izazivaju podjednaku pažnju posetilaca jer se veoma verne originalima.

– Napravio sam i njavišeg čoveka na svetu, Roberta Vodlua koji je bio visok 2,72 m i težak 200 kg, a kada sam napravio najvišeg, izradio sami najnižeg čoveka na svetu, bio je to Čandra Bahadur Dangi visok 54,6 cm i težak 12 kg. Čandra je poživeo 75 godina, a Vodlou svega 22 – priča Miloš Jovanović, koji je letos napravio morsku osu, jednu od najotrovnijih životinja na planeti koja može da usmrti čak 60 ljudi, a planira da sledeći eksponat bude lenjivac.

Figure ne izrađuje radi prodaje, mada je neke eksponate prodao što mu je omogućilo, kako kaže “da bude na nuli” i pokrije troškove koje je imao oko izrade figura.

Drveni ZOO vrt u Sikolu sve češće obilaze turisti iz zemlje i inostranstva, ulaznice se ne naplaćuju, a svako ko to poželi može koliko hoće da ostavi u označenoj kutiji, kao prilog za nove eksponate koje će Miloš Jovanović izraditi jer je kako kaže “došlo vreme da radim ono što volim, a ne ono što moram”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari