Od sredine minule sedmice spisak dobara, koje Islamska zajednica (IZ) u Srbiji smatra vakufskom imovinom, postao je duži za još jedan objekat. Reč je o samoposluzi „Musala“, preko puta ovdašnjeg Doma zdravlja, čiji je vlasnik privatizovano Trgovinsko preduzeće „Uniprom“.

Portal blizak IZ u Srbiji objavio je da je tridesetak njihovih aktivista ogradilo i očistilo prostor ispred samoposluge, za koju tvrde da je podignuta na zemljištu koje pripada ovoj verskoj zajednici, čime su počele pripreme za obnovu tog objekta. Isti izvor navodi da lokacija pripada „lancu vakufskog zemljišta Mearif, kojem pripada i parcela u naselju Hadžet oko koje je bilo sukoba 2010. godine“.

Pozivajući se na odredbe Zakona o crkvama i verskim zajednicama, „vraćanje“ vakufske imovine zauzimanjem objekata i ograđivanjem prostora počelo je 2006. godine. Počelo je od zgrade u centru Novog Pazara, u kojoj se nalazi Fakultet za islamske studije (FIS). Kada je pre osam godina došlo do privatizacije TP „Uniprom“, tadašnji Mešihat IZ Sandžaka, na čijem čelu je bio muftija Muamer Zukorlić, osporio je vlasništvo nad zgradom i njeni aktivisti su ušli u objekat. Sudske presude u korist TP „Uniprom“ ne mogu da se realizuju. Nekoliko puta je zakazivano iseljenje, ali sudski izvršitelj nije došao. Posle toga lokalnoj samoupravi je osporeno pravo na zemljište u krugu Opšte bolnice, kada je trebalo da počne izgradnja nove zgrade Medicinske škole. U bolničkom krugu osvanula je ograda, a IZ Sandžaka saopštila da će na tom mestu da gradi islamski centar. Odmah nakon promene vlasti u ovom gradu 2008. godine, vakufskom imovinom proglašen je prostor u naselju Poila, gde je sredinom osamdesetih godina počela izgradnja dečijeg vrtića. I taj prostor je ograđen.

Pre četiri godine aktivisti IZ u Srbiji zauzeli su i staru Novopazarsku banju, koja je privatizacijom Ugostiteljskog preduzeća „Lipa“ pripala Ćerimu Šemsoviću, vlasniku privatnog trgovinskog preduzeća „Samald komerc“. IZ u Srbiji ima dokumentaciju da je i to vakufsko zemljište i po tom osnovu objekat je zauzet. I to je došlo do suda, koji je presudio u korist većinskog vlasnika UP „Lipa“, ali sudski izvršitelj nije moga da realizuje izvršnu presudu. Aktivisti IZ u Srbiji su počeli da raščišćavaju prostor, jer se pre četiri godine na tom objektu urušio krov. IZ u Srbiji je u leto 2010. godine pokušala da ospori pravo gradskoj upravi da u naselju Hadžet gradi dečiji vrtić. Tada je došlo i do sukoba pripadnika IZ i policije. Radovi nisu zaustavljeni, ali je na ostatku zemljišta podignuta ograda od žice. Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) u tehničkom mandatu osporeno je pravo da na delu preostalog zemljišta gradi memorijalni centar. Kada je u pitanju zemljište na kojem je izgrađen vrtić, lokalna samouprava na uvid daje dokumentaciju u kojoj se vidi da je pre više od tri decenije to zemljište otkupljeno od IZ i ugovor su potpisali tadašnji čelnici.

U vraćanju imovine na red je došla i samoposluga, koju je sredinom sedamdesetih izgradilo TP „Uniprom“, a do pre mesec dana bila je pod zakupom preduzeća „Samald komerc“. U ovom preduzeću za danas su najavili obraćanje javnosti, a u poslednjem događaju većina građana vidi neka nova politička približavanja na ovom prostoru.

Za obnovu Novopazarske banje

Mešihat IZ u Srbiji pre skoro dva meseca formirao je odbor za obnovu tog objekata i pozvao Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, lokalnu samoupravu i Tursku agenciju za razvoj (TIKA) da delegiraju svoje predstavnike u odbor. Pre ove odluke, nevladina organizacija Akademska inicijativa „Forum 10“ pokrenula je potpisivanje peticije da se stara Novopazarska banja stavi u funkciju i vrati građanima. Reč je o kulturnom dobru u kojem se nalaze rimske terme, ali i staro tursko kupatilo iz 15. veka koje je bilo u funkciji do pre četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari