Koliko najkorišćeniji lek protiv bolova može da bude opasan? 1Foto: Dejana Majstorović

Ibuporofen, lek koji je našao svoje mesto u svakoj kući, a koriste se za ublažavanje glavobolja i ostalih bolova, snižavanje telesne temperature, nekad može da izazove ozbiljna neželjena dejstva, pa i smrt, stoji u uputstvu za lek.

Radan Stojanović, klinički farmakolog na Ketedri za farmakologiju Medicinskog fakulteta, kaže za Danas da ibuprofen, baš kao i svaki drugi lek, ima svoja neželjena dejstva.

„Ibuprofen pripada grupi lekova koji se zovu nesteroidniantiinflamatorni lekovi (NSAIL). Deluju tako što ublažavaju bol, oticanje i povišenu telesnu temperaturu. Ibuprofen se koristi u terapiji reumatskih stanja, kao što su reumatoidni artritis, ankilozirajući spondilitis, osteoartritis, artroza, giht, kao i za vanzglobna reumatska stanja kao što su kapsulitis ili „smrznuto rame“, zapaljenje omotača zgloba ili burzitis, zapaljenje tetiva ili tendinitis, zapaljenje tetivnog omotača i bola u donjem delu leđa, za uklanjanje bola blagog do umerenog intenziteta čiji su uzroci istegnuća, uganuća, menstrualni, stomatološki, postoperativni ili post-porođajni bolovi, glavobolja, uključujući i migrenu, ali i u cilju snižavanja povišene telesne temperature“, ističe on.

Prema njegovim rečima, građani ne bi trebalo na svoju ruku, bez saveta lekara i farmaceuta, da ga uzimaju.

Koliko najkorišćeniji lek protiv bolova može da bude opasan? 2
Radan Stojanović, Foto: Privatna arhiva

„Lekar će odrediti dozu i dužinu trajanja terapije u odnosu na stanje pacijenta, ali i druge parametre u koje spadaju hronične bolesti, alergije, da li osoba već uzima neku drugu terapiju i slično“, naglašava on i dodaje da bi trebalo da se pročita i uputstvo o leku koje je u svakom pakovanju i namenjeno je pacijentima.

Šta piše u uputstvu?

Kako, između ostalog, stoji u uputstvu za lek, ibuprofen ne smete uzimati ako ste alergični (preosetljivi) na ibuprofen ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka, ako ste prethodno imali kratak dah, pogoršanje astme, curenje nosa ili oticanje lica, jezika, usana ili grla i/ili ruku ili koprivnjaču posle primene ibuprofena, acetilsalicilne kiseline ili nekog drugog NSAIL.

Takođe, prema istim podacima, ne bi trebalo da uzimate lek ako imate oboljenja koja povećavaju mogućnost krvarenja neutvrđenog porekla, ako ste imali krvarenje u želucu i crevima ili perforacija, nakon primene NSAIL, ako imate ili ste ranije imali čir na želucu/dvanaestopalačnom crevu (peptički ulkusi) ili krvarenje iz želuca (dve ili više epizoda dokazanih čireva ili krvarenja), ako imate cerebrovaskularno ili drugo aktivno krvarenje, ako imate teško oboljenje srca, jetre ili bubrega, ako ste teško dehidrirani (usled povraćanja, proliva ili nedovoljnog unosa tečnosti), ako ste u trećem trimestru trudnoće.

Prema istim podacima, neželjena dejstva leka se mogu smanjiti korišćenjem najmanje efikasne doze, u najkraćem mogućem periodu potrebnom za kontrolu simptoma.

Koliko najkorišćeniji lek protiv bolova može da bude opasan? 3
foto EPA-EFE/Andre Coelho

Gastrointestinalna bezbednost

Treba izbegavati istovremenu primenu leka sa drugim NSAIL uključujući COX-2 inhibitore (selektivni inhibitori ciklooksigenaze-2).

Kod starijih pacijenata se češće javljaju neželjene reakcije na NSAIL, naročito gastrointestinalno krvarenje i perforacije, koji mogu imati smrtan ishod.

Gastrointestinalno krvarenje, ulceracije ili perforacije koji mogu imati smrtan ishod, prijavljene su kod svih NSAIL, mogu se javiti u bilo kom trenutku za vreme terapije, sa ili bez simtoma upozorenja ili ranije istorije ozbiljnih gastrointestinalnih stanja.

Rizik od gastrointestinalnog krvarenja, ulceracija i perforacija je veći sa povećanjem doze NSAIL kod pacijenata sa istorijom ulkusne bolesti, posebno sa komplikacijama krvarenja ili perforacijom i kod starijih pacijenata.

Rizik od infarkta i moždanog udara

Lekovi protiv bolova kao što je ibuprofen, mogu biti povezani sa malim povećanjem rizika od srčanog udara (infarkta miokarda) ili moždanog udara (šloga), naročito pri velikim dozama (2.400 mg dnevno), stoji u uputstvu za lek.

Kako se navodi, ako imate srčane probleme, uključujući i srčanu slabost, anginu (bol u grudima), ili ako ste imali srčani udar, operaciju bajpasa, bolest perifernih vena (loša cirkulacija u nogama ili stopalima zbog suženih ili blokiranih arterija), bilo koji oblik moždanog udara (uključujući manji moždani udar ili prolazni ishemijski napad (TIA)). imate povišeni krvni pritisak, šećernu bolest, povećanu vrednost holesterola, porodičnu istoriju bolesti srca ili moždanog udara (šloga), ili ste pušač.

Reakcije kože

Prijavljene su ozbiljne reakcije na koži povezane sa primenom leka ibuprofen. Prestanite sa uzimanjem leka i odmah se obratite lekaru ako vam se jave osip kože, lezije na sluzokoži, plikovi na koži u ustima, ili drugi znaci alergije, jer ovo mogu biti prvi znaci veoma ozbiljnih kožnih reakcija.

Ako imate boginje (varičela) savetuje se izbegavanje upotrebe leka, navodi se u uputstvu za lek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari