Ignorišu preporuke, omalovažavaju kritike 1Foto: Fonet/Vlada Srbije

Sasvim je jasno da je za promene u političkom sistemu potrebno političko angažovanje, reči su kojima je Miroslava Milenović pre dva dana obrazložila ostavku na mesto članice Saveta za borbu protiv korupcije.

U intervjuu koji je nedavno dala za Danas Milenović je istakla da su joj mogućnosti delovanja iscrpljene pošto Vlada ne reaguje na analize i izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije.

Iako je Savet za borbu protiv korupcije telo koje je osnovala Vlada Srbije, predstavnici izvršne vlasti od njenog osnivanja nisu postupali u skladu sa preporukama ovog organa. To je početkom ove godine moglo da se čuje i od Miroslava Milićevića, takođe člana Saveta.

– Sa samom vladom u odnosu na naše izveštaje ne dobijamo odgovore ni komentare. Ne bih to nazvao svađom već ignorisanjem. Mislim da će u sklopu uputstava oko poglavlja 23 biti ipak više i jasnije definisano da Vlada te izveštaje mora bolje da razmatra – rekao je tom prilikom Milićević.

Takođe, Savet za borbu protiv korupcije se nije sastao tri godine sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a više od 10 godina sa srpskom vladom. Odnos koji izvršna vlast ima prema Savetu za borbu protiv korupcije odlično odslikava tretman koji u očima vladinih predstavnika imaju nezavisna regulatorna tela.

Neko ko je upoznat sa ovakvim tretmanom je svakako i kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Iako je u 2015. godini „u odnosu na osnovane žalbe, intervencija Poverenika je u 95,8 odsto slučajeva dovela do toga da tražilac ostvari svoje pravo“, taj podatak ne prikazuje stvarnost u celosti. Kada je reč o informacijama koje bi, iz ugla izvršne vlasti, mogle da nanesu najviše štete, institucije gotovo po pravilu ignorišu Poverenika. Kako je Vlada ta koja je nadležna da obezbedi prinudno izvršenje rešenja Poverenika, hroničan problem ove nezavisne institucije je što najznačajnija pitanja ostaju bez odgovora.

Sa sličnim odnosom se suočava i Zaštitnik građana. Brojne preporuke koje je ombudsman tokom godina uputio ministarstvima nisu sprovedene. Doduše, za razliku od prethodne dve institucije, zaštitnik se pored indolentnog odnosa suočava i sa aktivnim otporom državnih institucija. Poslednji u nizu primera ovakve prakse se dogodio u septembru kada su poslanici Skupštine Srbije, umesto razmatranja ombudsmanovog godišnjeg izveštaja, isti kritikovali, karakterišući ga kao „manifest Jankovićeve izborne kampanje“.

Slične stavove iznosio je i premijer Aleksandar Vučić, koji je izjavio da do Nove godine ne može da se sastane sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, jer ima mnogo obaveza, ali da će do sastanka doći „možda posle Nove godine“. Inače, zbog sukoba naprednjaka sa Jankovićem oko afere Helikopter dogovoreno je da on i premijer imaju redovne mesečne susrete, ali se posle samo jednog takvog razgovora od toga odustalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari