Ilegalna deportacija izbeglica bez istrage 1Foto: Fonet/AP

Vojska Srbije neće sprovoditi istragu povodom spekulacija da su zajednički timovi vojske i policije koji obezbeđuju državnu granicu pre dva dana izvukle grupu izbeglica iz redovnog linijskog prevoza, oduzela im dokumenta i odvezla u šumu na granici sa Bugarskom.

Za razliku od Ministarstva odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova nam do zaključenje ovog broja Danasa nije ni odgovorio na pitanje da li će biti pokrenuta istraga. Iako za sada deluje da istrage, pa samim tim i utvrđivanja odgovornosti neće biti, u toku jučerašnjeg dana je došlo do promene komandanta Zajedničkih snaga vojske i policije.

Iz odgovora koji je našem listu poslalo Ministarstvo odbrane proističe da vojska neće sprovoditi istragu o incidentu koji se pre dve noći dogodio u blizini granice sa Bugarskom. Podsetimo, u javnosti se pojavila informacija da je neidentifikovana policijska ili vojno-policijska jedinica, presrela autobus koji je vozio ka Bosilegradu, iz njega izvela grupu izbeglica, oduzela im uredne papire o nameri da traže azil i prevezla do šume na granici sa Bugarskom.

Upitani da li će o ovom slučaju sprovesti istragu, imajući u vidu da se spekuliše da su učestvovali pripadnici zajedničkih snaga vojske i policije, iz Ministarstva odbrane nam je rečeno da te jedinice „sve svoje zadatke obavljaju u skladu sa zakonima Republike Srbije i uz neprikosnoveno poštovanje svih međunarodnih propisa“.

U svom odgovoru, Ministarstvo odbrane implicitno iznosi sumnju u verziju događaja koja se pojavila u javnosti.

„Ovom prilikom apelujemo još jednom na poštovanje zakonskih propisa koji uređuju način prelaska državne granice i ukazujemo da je Srbija ostala država na migrantskoj ruti koja se najhumanije odnosi prema migrantima…Takođe, u ovom zimskom periodu još jednom molimo sve migrante da, pre svega zbog svoje lične bezbednosti i zdravlja prihvate pomoć koja im se nudi i smeste se u prihvatne centre širom Srbije“, navodi se u odgovoru ministarstva.

Paralelno, ali naizgled nezavisno sa pomenutim incidentom, u toku jučerašnjeg dana je u Nišu organizovana primopredaja dužnosti komandanta Zajedničkih snaga vojske i policije. Na mesto dosadašnjeg komandanta general-majora Želimira Glišovića, predsednik Srbije je postavio brigadnog generala Mileta Jelića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u toku jučerašnjeg dana nam nije odgovorilo na pitanje da li će biti pokrenuta istraga o „ilegalnoj deportaciji migranata“. Bez komentara bili su i u Komesarijatu za izbeglice, navodeći da to pitanje potpada pod nadležnost MUP-a.

Kako se grupa izbeglica kretala iz Beograda ka Bosilegradu nije najjasnije koja bezbednosna formacija je mogla da ih izvede iz autobusa. Policijski izvori Danasa sa juga Srbije potvrdili su da se „kontrola granice Srbije prema Bugarskoj nalazi u isključivoj nadležnosti specijalnih policijsko-vojnih jedinica koje kontrolišu ilegalni ulazak migranata iz pravca Bugarske“. Isti izvor potvrdio je da „lokalna policija nema ingerencije kontrole putnika koje se zadese na području koje vezano za migrante“. Lokalna policija vrši kontrolu prevoza migranata ako uoči da se oni kreću iz pravca Bosilegrada ili Preševa ka Beogradu i Subotici.

Iz Odbora za ljudska prava u Vranju su Danasu potvrdili da i njihova iskustva govore da se „policija u najmanju ruku nekorektno odnosi prema onim migrantima koji sa urednim papirima dolaze u prihvatne centre na ovom području iz drugih gradova u Srbiji“.

– Bilo je slučajeva da porodice migranata koje autobusom iz Beograda stignu do Vranja, a odatle se zapute ka Preševu, bivaju podvrgnute ponovnoj bezrazložnoj kontroli policije. Zabeležen je i slučaj da je prećeno hapšenjem taksisti koji je zbog toga što nedeljom nema lokalnog prevoza do Preševa prihvatio da preveze porodicu iz Avganistana koja je posedovala uredne papire – navode iz ove NVO.

Iz Crvenog krsta smatraju da bi rešenje moglo da bude u tome da se prihvat migranata u centrima na jugu Srbije organizuje kolektivnim prevozom kako bi se izbegli ovakvi slučajevi. Ovako, navode iz Crvenog krsta, migranti su prepušteni da se sami snalaze u prevozu do Preševa ili Bosilegrada, uz velike rizike po njihovu bezbednosti.

U Srbiji oko sedam hiljada izbeglica

U stalnim prihvatnim centrima za izbeglice u ovom trenutku se, prema podacima Komesarijata za izbeglice, nalazi 2.147 ljudi. U privremenim prihvatnim centrima, smešteno je 3.466 osoba. Na graničnom prelazu Horgoš juče je bilo 55, a na prelazu Kelebija 68 ljudi. Kada se uračuna i oko hiljadu ljudi koji se nalaze u Beogradu, vidimo da u ovom trenutku u Srbiji ima između šest i sedam hiljada izbeglica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari