Fotografija na kojoj lideri SNS-a, Veroljub Arsić i DS-a, Goran Petrović u kabinetu načelnika okruga gledaju skupštinski prenos i komentarišu izlaganje šefa požarevačkih radikala Saše Valjarevića, a koju smo nedavno objavili, izazvala je velike reakcije i komentare.

Prvo su se zabrinuli koalicioni partneri demokrata socijalisti o mogućoj eventualnoj saradnji naprednjaka i demokrata, jer je pitanja dana kada će se naprednjacima po odluci Ustavnog suda vratiti osam odborničkih mandata, a kada se to desi sastav gradske Skupštine će se promeniti i moći će se praviti razne kombinacije za novu skupštinsku većinu. Tada bi se socijalistima smanjio manevarski prostor da uslovljavaju demokrate u ostvarivanju sopstvenih interesa. Ujedno, veliki strah kod socijalista je bio i taj da se ne rasformira trenutna vladajuća koalicija, koja je pred zasedanje poslednje gradske Skupštine bila gotovo pred raspadom, zbog poznatog slučaja „Mladi Radnik“, i da se u dogledno vreme, posle povratka mandata naprednjacima, formira nova koalicija između demokrata, naprednjaka i ostalih stranaka.

Ni požarevačkim radikalima nije bilo svejedno zbližavanje naprednjaka i demokrata, pa su o toma izvestili vrh svoje stranke, a ovi svog predsednika Vojislava Šešelja. Poznato je, po pričanju nekih demokrata, da kad god socijalisti žele neki ustupak, a demokrate se dvoume, oni priprete o mogućoj ponovnoj koaliciji sa radikalima.

Kako bi smanjili pritisak od strane koalicionog partnera i najače opozicione stranke demokrate su se „približile“ naprednjacima, a ovi su u tome našli neki svoj interes.

Jedna od posledica svega toga je i telefonski razgovor direktno iz Haga između predsednika SRS-a, dr Vojislava Šešelja i predsednika OO-SRS, Saše Valjarevića. O tom razgovoru Valjarević je obavestio javnost na vanrednoj konferenciji za novinare, gde je istakao da mu je Šešelj dao slobodu da u Braničevskom okrugu može da formira koaliciju sa svim strankama,čak i sa „žutim đavolima“ kako je do skora zvao demokrate, sem sa SNS-om.

Već sutradan po objavljivanju informacije o saradnji radikala sa svim strankama, sem sa naprednjacima, došlo je do susreta u jednom gradskom kafiću između bivšeg gradonačelnika radikala, Saše Valjarevića i sadašnjeg, demokrate, Miodraga Milosavljevića. Da li su se dogovarali o saradnji radikala i demokrata po ugledu na Kuršumliju, gde su odskora vlast formirali SRS i DS, ili je Valjarević ubeđivao gradonačelnika da grad finansijski pomogne RK „Požarevac“ na čijem se čelu nalazi, ili je bilo to puko neobavezno ćaskanje, ovoga puta nismo saznali.

Naredni period će dosta toga razjasniti, posebno političke kombinatorike i zavrzlame, jer nas očekuje dugo toplo leto i vrela politička jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari