Mada su u proteklom periodu bogati građani Monaka bili odani podanici pokojnog kneza Renijea, stiče se utisak da njegov sin princ Albert gubi podršku 32.000 stanovnika Monaka. Stanovnici minijaturne kneževine, poznati po skupocenim automobilima i hedonističkim navikama, uključujući i vožnju jahtama, nezadovoljni su planovima vladara o uvođenju veće kontrole poreskog sistema, što predstavlja njegov odgovor na međunarodnu inicijativu o ukidanju takozvanih poreskih rajeva.

Imućni podanici optužuju vladara da je podlegao međunarodnom pritisku i doneo odluku koja bi mogla da „ugrozi budućnost države“, budući da su stanovnici Monaka do sada plaćali „nulti porez na zarade“. Najglasniji kritičari princa Alberta dolaze iz redova Nacionalnog saveta Monaka, tela koje je u prošlosti uglavnom bezuslovno prihvatalo njegove odluke. Nasuprot tome, Albertove pristalice smatraju da nije imao izbora, budući da se Monako našao na crnoj listi poreskih rajeva i da je EU ocenila da u prošlosti ta država nije preduzela napore da se uhvati u koštac s pranjem novca.

Dobri poznavaoci prilika u Monaku smatraju da se princ suočava s brojnim izazovima, s obzirom na činjenicu da pojedini podanici takođe tvrde da vladar ne posvećuje dovoljno pažnje prilikama u državi. Princu, koji je potomak kneza Renijea i američke glumice Grejs Keli, zameraju što ne provodi dosta vremena u domovini, zbog čega je dobio nadimak „Odsutni Albert“. Njegovi kritičari ocenjuju da nije primereno „krunisanoj glavi“ da često odlazi na ekspedicije, poput posete Severnom polu, umesto da sedi u palati sagrađenoj pre sedam vekova.

Štaviše, ima i onih koji su zabrinuti za budućnost Monaka, s obzirom na činjenicu da Albert nema zakonskog naslednika. Iako je poznato da je u prošlosti bio u vezi sa svetskim lepoticama, poput manekenke Klaudije Šifer i glumice Bruk Šilds i ima dvoje vanbračne dece, njegovi podanici apeluju na princa da se oženi trenutnom devojkom Šarlin Vidstok, nekadašnjom južnoafričkom šampionkom u plivanju, i obezbedi sebi naslednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari