Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić uručio je juče prvu integrisanu dozvolu (IPCC) kompaniji Titan iz Kosjerića. Ovo je prva dozvola koja je uručena nekom industrijskom postrojenju u Srbiji, čime će prema Dulićevim rečima, nakon napornog procesa, biti trasiran put ostalim postrojenjima ka dobijanju dozvole koja je ključna u usaglašavanju sa evropskim standardima u oblasti životne sredine.


– Ovo je ključan korak ka procesu evropske integracije, jer Srbija postaje deo porodice onih država u kojima postrojenja dostižu stepen tehnološke organizovanosti, uštede energije, kao i principe održivog razvoja. Prošli smo naporan put ka izdavanju prve IPCC dozvole i siguran sam da od današnjeg dana ništa neće biti isto, odnosno da ćemo sa mnogo manje muka i teškoća izdavati IPCC dozvole i kada su u pitanju i druga postrojenja – naglasio je Dulić. On je dodao da u Srbiji, prema preliminarnom spisku, takvih postrojenja ima 177, koji do 2015. treba da nabave integrisane dozvole. Prema rečima ministra, oni će biti lideri i nosioci održivog razvoja i promocije čistije i zdravije životne sredine, a ne obavezno zagađivači „koji kvare sliku o industrijskoj proizvodnji“.

Direktor Titan cementare iz Kosjerića, Miroslav Gligorijević, kaže da je Titan grupa poznata po odgovornom poslovanju, što dokazuje da je upravo ovo postrojenje prvo dobilo IPCC dozvolu u Srbiji.

– Želimo da damo primer i ostalima i da potvrdimo dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, državom i partnerima. Naša namera ka očuvanju i unapređenju životne sredine je jasna – naglasio je Gligorijević, dodajući da je ovo preduzeće od 2002. u lokalnu zajednicu uložilo 10 miliona evra, dok je u zaštitu životne sredine u istom periodu uloženo 15 miliona evra.

Sprečiti zagađenje

Integrisana dozvola (IPCC), prema Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja iz 2004. godine, predstavlja propisane uslove pod kojima određeno postrojenje treba da radi, odnosno propisuje određene nivoe emisija materija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari