Info Park: Policajci fizički napadali izbeglice i migrante u centru Beograda 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Centar za migracije Info Park saopštio je danas da sa velikom zabrinutošću prati i najoštrije osuđuje porast policijskog nasilja prema izbeglicama i drugim migrantima u Beogradu.

U sredu su, kako se navodi u saopštenju, terenski radnici i radnice Info Parka bili su svedoci neovlašćene primene sile i nedopustivog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su prekoračili granice policijskog postupanja i fizički napadali izbeglice i druge migrante u centru Beograda.

U delu grada gde izbeglice i drugi migranti najčešće borave, čekajući da nastave svoje putovanje (Park Luke Ćelovića, Bristol Park, Karađorđeva ulica, šetalište pored Save, Brankov most i Španska kuća) već mesecima je izraženo policijsko prisustvo.

Info Park: Policajci fizički napadali izbeglice i migrante u centru Beograda 2

U sredu su, međutim, tri kombija sve vreme patrolirala i nasilno proterivala izbeglice i migrante iz javnog prostora. Policajci su upotrebom sile, pretnjama i zastrašivanjem terali zatečene izbeglice i migrante, govoreći da idu u kamp ili će u suprotnom biti izloženi fizičkom nasilju, što se nekima i dogodilo.

Info Park ukazuje da je ovo ponašanje policije ne samo nezakonito nego i kontraproduktivno u trenutku kada je broj izbeglica i migranata u Srbiji u porastu.

Info Park poziva Tužilaštvo da ispita da li je u toku akcije u sredu došlo do prekoračenja ovlašćenja kao i do krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja i da o tome obavesti javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.