Inicijativa je namerno sklonjena iz procedure 1Foto: FoNet

Pokret Ne davimo Beograd iz Zeleno-leve koalicije u Skupštini Srbije podneo je zahtev da se formira specijalna komisija koja bi utvrdila šta se dogodilo sa Narodnom inicijativom i 38.000 potpisa građana koji su tražili zabranu iskopavanja litijuma, a koja, ni posle devet meseci nakon što je predata toj instituciji, nije uvrštena u skupštinski dnevni red.

Poslanici Zeleno-levog kluba smatraju da je jasno da je Inicijativa namerno sklonjena iz procedure, i traže da se utvrdi direktna odgovornost nadležnih u parlamentu za skrivanje dokumenta, za koji se ni danas, daleko posle isteka zakonskog roka, ne zna gde se fizički nalazi, ocenjujući to kao „igranje sa voljom naroda“.

Objašnjavajući bliže šta se traži u podnetom zahtevu, šef te poslaničkog kluba Radomir Lazović navodi za Danas da bi komisija trebalo da bude sastavljena od po jednog predstavnika svih poslaničkih grupa, kao i predstavnika organizatora prikupljanja peticije.

– Komisija bi trebalo da utvrdi ko je na pisarnici Narodne skupštine primio i zaveo narodnu inicijativu sa potpisima 38.191 građana 18. maja 2022. godine, a zatim i gde su kutije inicijalno uskladištene. Kome je sa pisarnice Narodne skupštine upućena narodna inicijativa na dalje postupanje, pošto smo utvrdili da ona nije otišla ONIMA koje zakon predviđa, ministarstvu i nadležnom odboru. Dalje, zašto inicijativa nije prosleđena nadležnom Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo i ministarstvu nadležnom za poslove vođenja jedinstvenog biračkog spiska, napominje Lazović.

On dodaje da bi komisija trebalo da otkrije i odgovore na pitanja kako su po Inicijativi postupali tadašnji predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i tadašnji generalni sekretar Veljko Odalović, kao i da li su i na koji način u vezi sa tim postupali sadašnji predsednik Vladimir Orlić i generalni sekretar Srđan Smiljanić.

– I ono najvažnije pitanje, gde se danas fizički nalaze potpisi Narodne inicijative, kaže Lazović. On podseća da je, nakon podnošenja Inicijative na u skupštinsku pisarnicu, u roku od 30 dana trebalo da potpisi budu provereni i a dokument stavljen na dnevni red prve naredne redovne sednice parlamenta.

– Međutim, utvrdili smo da Narodna inicijativa nikada nije stigla ni do nadležnog ministarstva, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, niti do nadležnog skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koji bi trebalo da provere validnost potpisa. Više puta sam se i formalno obraćao i predsedniku Narodne skupštine Vladimiru Orliću koji je odbio da odgovori gde se nalazi Narodna inicijativa, objašnjava Lazović.

Spremne i krivične prijave

Poslanici Zeleno-levog kluba najavili su i krivične prijave za navedene šefove skupštinske administracije, zbog nepostupanja u slučaju inicijative. Ostaje da se vidi hoće i li ovaj predlog u zakonskom roku biti uvršten u dnevni red parlamenta ili će, kao i Inicijativa biti „zaustavljen“, a onda i da li će dobiti potreban broj glasova ili će ga skupštinska većina nadglasati, kao i većinu predloga opozicije, navode u Pokretu Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari