Komisiji za podizanje spomenika grada Zrenjanina podneta je inicijativa da se restoran „Zeleno zvono“ na svojoj prvobitnoj lokaciji u Prvomajskoj ulici 16 proglasi za antiratni spomenik, zbog stradanja vlasnika Branislava Grubačkog tokom devedesetih godina i držanja u kućnom pritvoru 1999. godine.

Inicijativu su pokrenuli Udruženje građana „Učitelj neznalica“ iz Beograda i Pokret Ravnopravnost, koji su juče na ruševinama obeležili 15 godina od uništavanja „Zelenog zvona“.

– Petnaestu godišnjicu napada na Zeleno zvono obeležavamo ne samo zbog svog doprinosa antiratnoj politici i cene koju je platio zbog te politike, već i zato što svedoči šta je antiratni pokret mogao postići da je izašao na kraj sa sopstvenim slabostima – istakao je Ivan Zlatić iz UG „Učitelj neznalica“.

Prema njegovim rečima, ovi događaji se u javnosti i dalje prećutkuju iako je prošlo dovoljno vremena da se stvari sagledaju kako treba.

– Ovo mesto nije ni nevladina organizacija ni državna institucija, već privatno preduzeće. Njegov vlasnik je antiratnim angažmanom rizikovao imovinu, posao i radna mesta svojih radnika, a budući da zločin nije rasvetljen, on nema pravo na obeštećenje – objasnio je Branislav Markuš iz Pokreta Ravnopravnost.

Skupu u Prvomajskoj ulici nije prisustvovao Branislav Grubački, a u kratkom komentaru za Danas rekao je da nema ništa protiv inicijative koju su aktivisti iz Beograda i Zrenjanina podneli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari