Tačno je da je Ministarstvo poljoprivrede Lovačkom udruženju Zlatibor odobrilo da može da odstreli 36 divljih svinja u lovištu Zlatibor u prošloj i u delu ove godine. Odstrelili smo 18 svinja i za svaku od njih postoji uredna dokumentacija, ali nije tačno da smo odstrelili pet životinja više.

 Sumnja Zorana Ivanovića, načelnika Veterinarske inspekcije Srbije da je odstreljeno pet divljih svinja više ne stoje, jer mnogi lovci iz drugih krajeva zemlje, pa i Bosne, donose meso ulovljenih životinja na pregled u veterinarske stanice u Čajetini i Mačkatu – uzvratio je Milovan Knežević, predsednik Lovačkog udruženja Zlatibor, a potom dodao da bi veterinarska inspekcija trebalo da se pozabavi uzrokom zaraze među Čajetincima.

– Zakon ne ograničava lovce da meso ulovljenih životinja donose na pregled isključivo u Čajetinu, već to mogu da urade u bilo kojoj veterinarskoj stanici. S druge strane, veterinarska inspekcija i inspekcija za lov su kontrolisale rad Lovačkog udruženja i nisu utvrdili nijedan propust – kaže Knežević i dodaje da se iza cele priče „krije pokušaj da se amnestira kompletna veterinarska služba i da se zaštiti Veterinarska stanica Čajetina i njen vlasnik Dušan Knežević“, koji je 30. novembra utvrdio da meso dveju odstreljenih divljih svinja nije zaraženo trihinelozom, ali je kasnije u drugoj stanici u sušenom mesu pronađen taj parazit.

– Želimo da se ovakav slučaj više nikada i nigde ne ponovi i da nijedno dete ne završi u bolnici, zbog greške jednog čoveka koji svoj posao ne radi odgovorno i savesno. Nismo mi ubice da tamanimo divljač po Zlatiboru. Takve optužbe dolaze od onih koji ne znaju ništa o lovu. Nas 12 je u bolnici i niko od nas ne traži da se obesi Dušan Knežević, nego tražimo da taj čovek više ne radi posao veterinara – kazao je za Danas Milovan Knežević i dodao da ne stoje ni Ivanovićeve tvrdnje o time da je veterinar dužan da izađe na mesto ulova divljači, već da ga na to zakon obavezuje samo u slučaju „sanitarnog odstrela, odnosno ulova životinje za koju se sumnja da je bolesna i u tom slučaju je dužan da uzme uzorak mesa za analizu“.

– Neka načelnik Veterinarske inspekcije Srbije pokaže javnosti da li postoji ijedan primer u Srbiji da je veterinarska inspekcija ikada izašla na mesto odstrela divljači. S druge strane, ako smo mi pogrešili jer, navodno, nismo prijavili lov, zbog čega je veterinar Dušan Knežević prihvatio uzorke odstreljene divljači na analizu u svojoj veterinarskoj stanici? Kako je moguće i to da taj veterinar ne zna od koga je nabavio reagens „pepsin“ koji je potreban za analizu zvanu digestija – pita se predsednik čajetinskih lovaca.

Tvrdeći da u veterinarskoj stanici Dušana Kovačevića „na crno“radi Žarko Mandić, penzionisani veterinarski inspektor koji nema sertifikat, a koji, kako ističe suprug Mire Mandić, takođe veterinarske inspektorke, popunjava nalaze analiza u blanko dokumentima sa potpisom i pečatom Kneževića, predsednik čajetinskih lovaca i dalje tvrdi da je greška napravljena u toj stanici koja je izdala potvrdu o tome da u uzrokovanim mesu nema trihinele.

– Pozadina cele priče je u tome što načelnik Veterinarske inspekcije Srbije štiti Dušana Kovačevića. Neka sud utvrdi da li smo bili u krivolovu, ali veterinarska inspekcija neka utvrdi kako je on obavio pregled mesa i izdao potvrdu da je ono ispravno, kad je bilo zaraženo – poručio je Milovan Knežević.

Na tvrdnje Ivanovića da od dve odstreljene svinje od po 50 kilograma nije moguće da se napravi 28 kilograma pršute i 50 kilograma kobasice, Knežević je rekao da je jedna svinja bila od 110 do 120, a druga oko 90 kilograma, i da su podatke o tome dostavili nadležnima.

– Za kobasicu je iskorišćeno 68 kilograma svežeg mesa, uključujući i meso srndaća, a za pršutu 34 kilograma. Prema zakonu, nije obavezno da se meso srndaća proverava na trihinelozu i zbog toga nije pregledano. U drugoj veterinarskoj stanici je potvrđena trihinela i u kobasici i u pršuti – navodi naš sagovornik.

Na pitanje kako je moguće da se od tolike količine suvog mesa zarazi ili da oseća tegobe više stotina građana, Knežević objašnjava da je u pitanju „specijalitet koji ljudi degustirali u manjim količinama, po parče ili dva“.

Inače, epidemija trihineloze, koja je pre neki dan proglašena u Čajetini, polako jenjava, jer je juče na lečenje u užičku bolnicu primljen jedan pacijent, pa je trenutno na infektivnom odeljenju ukupno 15 obolelih.

Reč veterinara

Tvrdeći i dalje da u mesu nije bilo trihinele, veterinar Dušan Knežević, na sumnje u poreklo reagensa, rekao je za Danas da je preparat „pepsin“ koji se koristi u analizi mesa, odnosno digestiji, nabavio iz Superlaba i Bioveterine, ali da je račun o tome kasnio, zbog tehničkih problema u tim preduzećima. On je potvrdio da u njegovoj stanici, od avgusta prošle godine, radi penzionisani veterinarski inspektor Žarko Mandić, ali je rekao da on ne obavlja analize na trihinelu, odnosno na digestiju, jer za to nema sertifikat, za koji je rekao da će ga uskoro dobiti, jer će ići na obuku i polaganje ispita. „Analizu metodom digestije u mojoj veterinarskoj stanici samo ja obavljam“, tvrdi Dušan Knežević i dodaje da je pristao na ponudu policije o poligrafskom ispitivanju jer, kako je objasnio, neko je napravio veliki propust, ali da za to on ne snosi odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari