Inspektor SBPOK-a negirao odavanje podataka 1Foto: Vuk Jeremić

Bożidar Stolić, inspektor u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije negirao je danas pred većem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu da je dostavljao poverljive informacije Filipu Goluboviću, optuženom kao član grupe Veljka Belivuka.

Stolić, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dela je istakao da ne priznaje izvršenje ijednog od ta dva dela. Isto se izjasnio i Golubović, time osporavajući iskaz koji je prethodno dao u policiji.

Upravo je zapisnik o njegovom saslušanju i ključni dokaz Tužilaštva za organizovani kriminal. Kako je obrazložio zamenik tužioca Saša Ivanić, Golubović je u policiji, u prisustvu svog branioca, govorio o svom odnosu sa Stolićem, opisujući kako su se upoznali i sarađivali.

Tužilaštvo tereti Stolića da je Goluboviću u više navrata, za novčanu naknadu, dostavljao informacije o tome da li je za pojedina lica na snazi Interpolova poternica. Takođe mu je, tvrdi se u optužnom predlogu, dostavljao poverljive informacije o istrazi protiv grupe Veljka Belivuka.

Tužilac Ivanić nije dovodio u pitanje da li je inspektor Stolić bio ovlašćen da pristupi poverljivim podacima, ali je naglasio da on te podatke nije prikupljao za potrebe policijskog posla, kao i da nije imao zakonsko pravo da ih dostavlja Goluboviću.

Među dokazima tužilaštva naći će se i analitička obrada materijala dobijenog od Apelacionog suda u Parizu, a koji se tiče komunikacije članova Belivukove grupe preko Skaj aplikacije.

Stolićev branilac, advokat Branislav Bogdanović, tražio je da se zapisnik o saslušanju Golubovića i dokument dobijen iz Francuske izdvoje iz spisa predmeta.

Kako je precizirao, postoje indicije da su u policiji sugerisali Goluboviću šta da kaže kako bi okrivio Stolića. Śto se tiče analize Skaj komunikacije, Bogdanović je insistirao da je on pribavljen nezakonito, dodajući da se nigde u spisima predmeta ne nalazi sudski nalog za primenu mera nadzora. On je dodao da je presretnuta komunikacija dva lica koja ni na koji način ne inkriminišu Stolića.

Naredni glavni pretres u ovom postupku zakazan je za 17. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari