Inspektor u civilu napisao 186 prekršajnih prijava zbog blokada, a da nikoga nije legitimisao 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Čak 186 Mladenovčana koji su učestvovali u blokadama puteva u sklopu ekoloških protesta 4. decembra prošle godine, dobilo je prekršajne prijave iako niko od njih nije legitimisan. Kako nam kažu stanovnici Mladenovca, sve ih je „prepoznavao“ jedan inspektor u civilu i na osnovu toga je pisao prijave.

Stevan Vlajić, glavni koordinator inicijative Zeleni presek, kaže za Danas da je Inicijativa već organizovala pružanje pravne pomoći građanima kako bi im pomogli da tužilaštvo odbaci prekršajne prijave.

– Smatramo da je ovo samo način da se popuni budžet nakon svih izdataka vlasti u davanju novčane pomoći pred izbore. Takođe, ovo je i pritisak na građane da ubuduće odustanu od blokada i sličnih gerilskih akcija koje su se pokazale uspešnim u borbi za opšti interes – ističe Vlajić, koji je i sam dobio prekršajnu prijavu, kao i članovi njegove porodice, a niko od njih nije bio legitimisan na protestu.

– Većina mladenovačkih policajca je tokom blokada pokazala korektnost i solidarnost, i hvala im na tome. A onima koji su uspeli da prepoznaju skoro 200 Mladenovčana poručujem da nastave da rade svoj posao i da prepoznaju i osobe iz vladajuće stranke koje su polupale sopstvene prostorije, pisale grafite i palile kontejnere po gradu – naglašava Vlajić.

Podsetimo, Mladenovčani su dali podršku akciji pokreta Kreni-promeni i u velikom broju 4. decembra prošle godine izašli na ulice i blokirali saobraćajnice. Tog dana se desilo nekoliko incidenata, uključujući paljenje kontejnera i razbijanje prostorije opštinskog odbora SNS.

Tada se na Tviteru oglasila premijerka Srbije Ana Brnabić:

„Prostorije Opštinskog odbora Mladenovac SNS Beograd su upravo razbijene. Demokratija na delu. Nećete nas ni uplašiti ni pokolebati. Bez obzira na podmukle, kukavičke napade, nastavljamo da se borimo za Mladenovac, Beograd i Srbiju!“, napisala je Brnabić uz fotografije oštećenog objekta.

Odmah nakon nje, oglasio se i beogradski Odbor SNS, koji je saopštio “da su huligani uništili stranačke prostorije u Mladenovcu“.

„Nakon današnje demonstracije nasilja i bahatosti, vandali koji su instruisani mržnjom prema Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću, nastavljaju sa svojim nasilnim provokacijama, a sve sa ciljem da se Beograd i Srbija destabilizuju. Napadi i uništavanje prostorija Srpske napredne stranke su posledica bezumne kampanje mržnje koju svakodnevno sprovode Ðilasovi Multikom uposlenici i mi im ovom prilikom poručujemo da nas neće uplašiti i da ćemo nastaviti borbu za dalji razvoj i Beograda i Srbije, a nadležne državne organe pozivamo da počinioce pronađu i sankcionišu“, naveli su u saopštenju.

Međutim, Inicijativa Zeleni presek smatra da iza tih vandalizama stoje sami naprednjaci. Kako navode, od policije i tužilaštva tražiće odgovornost funkcionera GO Mladenovac i aktivista SNS „jer postoje svedoci da su upravo oni organizatori i izvršioci više krivičnih dela počinjenih 4. decembra, uključujući paljenje kontejnera, pisanje grafita, lažno prijavljivanje i kamenovanje sopstvenih prostorija“. Iz Inicijitive ističu da pored svedoka postoje i snimci sigurnosnih kamera, pitajući zbog čega ih policija dosad nije pregledala i uhapsila počinioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari