sodros foto Arsenije Mandicfoto Arsenije Mandic

Bernska konvencija na sednici održanoj 15. i 16. septembra u Strazburu otvorila je proces povodom uništavanja staništa zaštićenih divljih vrsta na području Šodroša, saopštavaju iz organizacije “Svet i Dunav”

Kako kažu, u Novi Sad tim povodom, treba da stignu predstavnici ove Konvencije u inspekcijski pregled, dok su nadležni pozvani da obustave sve radove na izgradnji četvrtog mosta i obilaznice u nastavku Bulevara Evrope do okončanja procesa nadzora.

„Svet i Dunav“ je ranije uputio predstavku Bernskoj konvenciji i u narednim danima pripremaju kako kažu, odgovor na izvedenu argumentaciju Republike Srbije i nestrpljivo ćekaju dalji tok procesa te njegovo okončanje.

U saopštenju se podseća da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine poslalo svoj odgovor Bernskoj konvenciji poslednjeg dana roka, 15. jula 2022, a da isti nije upućen organizaciji „Svet i Dunav“.

U odgovoru Srbije Bernskoj konvenciji navodi se da je država zaštitila različitim propisima ove oblasti, kao i da će biljne i životinjske vrste biti zaštićene tokom gradnje.

Srbija je istakla da su optužbe koje je izneo „Svet i Dunav“ neosnovane, ali u ovoj organizaciji odbacuju te tvrdnje.

„Ono što je indikativno jeste činjenica da je u međuvremenu javnosti dostupan nezakonito usvojen Generalni urbanistički plan do 2030. godine, koji se po više pitanja i prijava nalazi u Upravnom sudu i kojim se pobijaju sve studije i rešenja koja je Ministarstvo za zaštitu životne sredine dostavilo sekretarijatu Bernske konvencije“, dodaju iz ove organizacije.

Takođe, nastavljaju, da je upravo u danu kada se u popodnevnim satima u Strazburu otvarao slučaj žalbe „Svet i Dunav“ protiv države Srbije, 16. septembra, kompanija „Milenijum tim“ pokušala da bez, kako navode, potrebnih dozvola nastavi sa „čišćenjem“ Kameničke ade, na trasi planirane izgradnje četvrtog mosta – obilaznice u Novom Sadu, u produžetku Bulevara Evropa pored brodogradilišta, preko Šodroša i Kameničke ade.

Podsetimo, u žalbi koja je početkom ove godine upućena Bernskoj konvenciji navodi se da je osetljivi ekosistem novosadskog priobalja, naseljen stotinama vrsta biljki i životinja, od kojih su mnoge zaštićene domaćim i međunarodnim dokumentima, ugrožen pretnjom konstantnog uništavanja, kao i urbanizacijom predviđenom novim planovima, naročito planiranim mostom obilaznice.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari