Kako će izgledati "Novi Sad na vodi": Planira se izmeštanje i dogradnja nasipa, nakon čega niču soliteri i do 20 spratova 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Konceptualni okvir prostora koji se u javnosti naziva „Novi Sad na vodi“ na javnom je uvidu od 19. januara. Kako se planira, Novi Sad će prvo morati pomeriti nasip i dograditi ga, a tek nakon toga privatni investitor, kompanija „Galens“ koja je i naručila ovaj plan, kreće u izgradnju objekata koji mogu imati i po 20 spratova.

Prema planu ovo područje namenjeno je za opštegradski centar, turističko, sportsko, rekreativne površine, vodene, te saobraćajne površine. Gradiće se zgrade od 14 spratova, ali hoteli, banke i kompanije moći će da dižu solitere i do 20 spratova.

Prostor „Brodogradilišta“ od 2017. godine je u vlasništvu kompanije „Galens“.

No, pre izgradnje „Novog Sada na vodi“, kako piše u ovom dokumentu, „realizacija planiranih sadržaja u priobalju biće uslovljena dogradnjom prve odbrambene linije, što znači da se tek nakon dogradnje nasipa i kejskog zida može pristupiti realizaciji planiranih sadržaja u priobalju“.

Prostor između primarnog odbrambenog nasipa uz kasarnu Rečne flotile i Ribarskog ostrva u Novom Sadu površine je približno 22,50 hektara, od čega će opštegradski centar (drugo ime za zgrade) zauzimati 6,20 hektara.

Armirani betonski zid novog nasipa imaće kotu 81,8 metara oko starog brodogradilišta, dok će ka Šodrošu obaloutvrda biti od prirodnih materijala na koti od 81,20 metara. U planu se navode i dve studije koje kažu da ova dogradnja neće imati negativnih uticaja na vodni režim Dunava u Novom Sadu, ali i šire.

„Planira se dogradnja nasipa prve odbrambene linije na prostoru oko Kameničke ade i brodogradilišta, radi uspostavljanja odbrane od hiljadugodišnje velike vode reke Dunav. Izgradnjom uz postojeći nasip prve odbrambene linije, na način da objekat čini fizičku, funkcionalnu i tehničku celinu, planira se pretvaranje dela nasipa prve odbrambene linije, severno od Šodroša, u nasip druge odbrambene linije“, stoji u planu.

PROTEST NA ŠODROŠU U NOVOM SADU
Protesti građana zbog betonizacije priobalja, foto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Kada se bude gradio nasip, betoniraće se i parking koji će biti skoro podjednako velik kao i čitav deo namenjen za turističko-rekreativne aktivnosti. Nakon što Grad pomeri i dogradi odbrambeni nasip, kreće i izgradnja novog stambenog kompleksa.

Prostor starog brodogradilišta činiće kompleks sa stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima, biće okružen javnim prostorima, u okviru kojih će se nalaziti šetališta, biciklističke staze, ozelenjene i parterno uređene površine.

„Prostor starog brodogradilišta ima specifičan položaj i specifičan oblik u odnosu na susedne namene. Dislociranjem postojećih industrijskih objekata, koje se nalaze u okviru planskog područja, stvaraju se nove mogućnosti za korišćenje i uređenje priobalja, pruža mogućnost za uređenje i formiranje opštegradskog centra uz Dunav“.

Turističko-sportsko- rekreativni sadržaji predviđaju se na površini oko 7000 metara kvadratnih. U ovom delu planira se izgradnja zatvorenih i otvorenih sportskih objekata, sa pratećim komercijalnim, ugostiteljskim ili turističkim sadržajima.

U okviru ovog područja nalazi se i manji deo predviđene veslačke staze sa zonom obaloutvrde. Trasa veslačke staze biće dugačka 2150 metara.

„Izgradnja veslačke staze, kao centralnog sadržaja Kameničke ade, planira se u cilju razvoja vrhunskih sportova vezanih za vodu“, dodaje se u planu.

Direktor Javnog preduzeća „Urbanizam“ Dušan Miladinović ranije je braneći plan izgradnje „Novog Sada na vodi“, od onih koji su mu se javno usprotivili, upravo veslačku stazu pominjao kao jedan od razloga što se pomera nasip, obrazlažući da Grad nema takav jedan sadržaj.

Kako će izgledati "Novi Sad na vodi": Planira se izmeštanje i dogradnja nasipa, nakon čega niču soliteri i do 20 spratova 2
Ulaz u nekadašnje brodogradilište, foto: Dunavac – Šodroš

On je u ranijim medijskim istupima govorio da neće Grad, već privatna kompanija „Galens“ finansirati dogradnju obaloutvrde. To ćemo uskoro izgleda moći i da proverimo.

Ovaj dokument dostupan je za javni uvid do 2. februara, do kada je moguće i dostaviti primedbe.

Podsetimo, u Novom Sadu je poslednjih godina organizovano na desetine protesta protiv izgradnje „Novog Sada na vodi“. Osnovan je i Šodroš survivor kamp, a prilikom nekoliko demonstracija policija je prema aktivistima i građanima primenjivala silu, hapsila ih i tukla, u čemu je nekad imala i pomoć privatnog obezbeđenja Skupštine grada Novog Sada, kao kada se usvajao novi GUP koji je građanima bio sporan najviše baš zbog izgradnje „Novog sada na vodi“ i pomeranja nasipa.

Ekološki front: Investitori su nervozni i žuri im se, bliže se lokalni izbori

Na prvi pogled, kako kažu iz Ekološkog fronta Novi Sad, njihova je pretpostavka je da cilj „brzinskog“ usvajanja ovog plana pre svega besplatna konverzija zemljišta.

Budući da je plan izašao danas na rani javni uvid u konceptu, predstoji još i javni uvid u kojem će biti detaljnija razrada.

„Svakako ćemo se detaljima koncepta baviti u narednom periodu, odnosno u narednih 15 dana, kao i podneti primedbu. Ne treba ignorisati činjenicu da dolaze redovni lokalni izbori, možemo nagađati da investitor oseća izvesnu dozu nesigurnosti, te je bitno osigurati se i usvojiti plan pre toga. Na uvidima je više spornih planova, koje je potpisao direktor Urbanizma Dušan Miladinović“, kažu iz ovog udruženja.

Za građane ističu bitan nasip i odbrana grada od poplava, što obrađivači plana ignorišu.

„Pitanje za Dušana Miladinovića i urbaniste je kako je moguće praviti planove na vodom zemljištu, bez da je donet planski dokument za dogradnju prve odbrambene linije odnosno utvrdjivanja vodnog zemljista za dograđeni nasip?“, rekli su iz Ekološkog fronta.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari