"Policija bila spremna da vrši ozbiljnu represiju na Šodrošu": Aktivisti tvrde da ih je policija tretirala kao teroriste 1Foto: A. Latas

Protesti u Novom Sadu izgleda da ne mogu da prođu bez nasilja, pa su uznemirujućim scenama svedočili građani koji su u nedelju protestovali na Šodrošu zbog izgradnje novog mosta. Nekoliko stotina građana i policija naguravalo se nekoliko časova, zbog čega je nekoliko demonstranata privedeno, dok je nekoliko lakše povređeno.

„Ogroman broj pirpadnika policije bio je spreman da vrši ozbiljnu represiju nad građanima u nedelju“, kaže za Danas narodni poslanik Đorđe Miketić iz koalicije Moramo, koji tvrdi da policajci na sebi nisu imali adekvatna obeležja, odnosno da nisu imali istaknute tagove sa imenom i prezimenom i brojem značke.

„Cela ta akcija je najverovatnije orkestrirana, kako ne bismo znali ko tuče građane, dok su policajci spremni da lažno svedoče, te da se sprema nova, ozbiljana faza policijske represije nad građanima“, tvrdi Miketić.

Ova situacija podseća i na onu koja se odigrala 21. jula ispred Gradske skupštine, kada su neobeleženi pripadnici privatnog obezbeđenja „tukli građane o njihovom trošku“, kako su tada aktivisti opisali te nemile događaje.

„Nije prvi put da policajci, što je bilo i prošli put u Novom Sadu da policajci skinu svoja imena i brojeve, što po zakonu moraju imati, osim ako ni je neka antiteroristička akcija. Oni su prekršili zakon. Oni koji su dobili batine u nedelju, ne znaju koga da tuže jer ne znaju ko to radi. To je namerno urađeno da bi se izvršilo nasilje prema građanima“ dodaje Miketić.

On je podsetio da su u Majdanpeku građani „privođeni, tučeni u policijskoj stanici“ i da im je „suđeno za sve ono što jesu i nisu uradili“.

šodroš
foto Aleksandar Latas

Dodaje da je član njihove stranke, Aleksandar Radivojević, uhapšen na protestu i „po hitnom postupku odveden na suđenje“, te da su mu na teret stavili remećenje javnog reda i mira „uz tri lažna svedoka, koji su članovi policijske uprave u Subotici“.

„Bili su spremni da ga osude, ali smo mu u međuvremenu pronašli advokata. Procedura nije ispoštovana i nije mu dozvoljeno da kontaktira advokata niti nas. Spremili su i brzinska politička suđenja“, naglašava Miketić.

Kako objašnjava advokat Dragan Petrić za Danas, nije uobičajena praksa da policajci nisu jasno označeni, jer se time sprečava mogućnost da neko ko je potpuno neovlašćen bude u uniformi, ali da se identitet policijskih službenika može štititi samo u određenim slučajevima, kako kada se, npr. vrši prepad organizovane kriminalne grupe.

„Policija je oružana sila, isto kao i vojska, i svojim naređenjem imaju ovlašćenje da odrede modus operandi. Šta će da rade, kako će da rade, koju će opremu da nose… Oni se ne pojavljuju bilo gde po svom nahođenju, već im neko kaže šta i kako. To je nešto što se odlučuje na višem nivou, nije tu odluku samoinicijativno doneo komandir smene ili jedinice“, istakao je advokat.

Međutim, ističe da to što pripadnici policije nisu adekvatno označeni ne predstavlja prepreku da postupaju, ali da glavno pitanje u celoj priči predstavlja „šta tu policija ima da traži“.

„Policija radi po naređenju koje im je neko izdao. Problem predstavlja i mnogo stvari pre izdavanja tog naređenja, kao što je izgradnja mosta koje je obavijena velom tajnosti, a ne možemo reći da je u pitanju državni interes koji je toliko silno zahtevao tu tajnu, zato što taj most ako se napravi neće biti zatvoren za građane jer se za njih valjda i pravi, samim tim ne vidim šta tu treba da bude tajna“, istakao je Petrić.

Kako naglašava, od toga je napravljen „državni projekat koji obezbeđuje policija upravo zbog nedostatka transparentne procedure“.

„U početku kada se nešto nakrivo nasadi, to jednostavno jako teško kasnije može da se ispravi“, zaključio je Dragan Petrić.

U međuvremenu, Eko straža Novi Sad upozorila je i na druge nezakonite prakse tokom protesta na Šodrošu.

Oni su objavili fotografiju na društvenoj mreži Facebook na kojoj se vidi da su na drveću nikle sigurnosne kamere, pitajući se da li one možda imaju i mogućnost prepoznavanja lica, podsećajući na pisanje BIRN- a iz aprila ove godine, gde se navodi da je u planu javnih nabavki MUP-a od 12. jula 2021. godine, za treći kvartal te godine planirana nabavka licenci forenzičkog softvera za analizu digitalnog materijala kompanije Griffeye, koji sadrži opciju prepoznavanja lica.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari