Gradnja na Podbari: Ruši se zgrada nekadašnjeg "Elektroporcelana", Novi Sad na vodi prostiraće se na više manjih mesta 1Foto: A. L./Danas

Poslednjih godina intenzivirana je gradnja na Podbari i to velikih stambenih kompleksa. Ovih dana ruši se poznata zgrada „Elektroporcelana“ gde „Galens Invest“ gradi kompleks stambenih zgrada nazvanih „Kej 2 Garden Residence“.

Blizina centra grada, keja i Dunava, Podbaru čine sigurno najzanimljivijom lokacijom za investiranje. To što nije do sada porušena do kraja, poput Grbavice, treba da zahvali pre svega činjenici da ima puno vlasnika na malim parcelama.

Mnoge zgrade i kuće na Podbari kao najstrarijem delu grada su zaštićene, ali to u našoj zemlji često ne znači ništa, jer zaštite se mogu lako skinuti ili jednostavno prenebregnuti.

Međutim, jedan deo Podbare ispresecan je placevima u kojima živi i po nekoliko porodica, a kako u zaštićenom delu ovog naselja ne sme da se gradi više od dva sprata sa potkrovljem (barem ne bi trebalo) tako se investitorima ne isplati da ovde ulaze svojim bagerima. Dok namire sve vlasnike, ne ostane im ni približno onoliko koliko to bude u drugim delovima grada.

Tako je nekako sačuvan i najstariji Almaški kraj, koji Novi Sad i Pokrajinska vlada zajedno obnavljaju skoro godinu dana željeći od njega da naprave proširenu gradsku pešačku zonu.

Sa druge strane, ipak je većina Podbare pretvorena u zgrade, a uske, vijugave ulice, koje su davnih dana tako građene sa namerom, da bi stanovnicima ovog najstarijeg dela Novog Sada služile da ih sačuvaju od udara Košave, danas su pretesne. Često na njima, gde preovladava novogradnja, zapravo nema trotoara, a ako ih ima, služe za parkiranje automobila.

Industrijska postrojenja koja su se tu nalazila ostala su tako idealna za konvertovanje u stambene četvrti, kao što je to poslednji slučaj sa nekadašnjom fabrikom „Elektroporcelana“ gde će uskoro prostirati sedam stambenih lamela kroz dve ulice, Filipa Višnjića i Marka Miljanova.

Zgrade će imati prizemlje i sedam spratova, osim na uglu gde će biti još dodat još jedan sprat.

Gradnja na Podbari: Ruši se zgrada nekadašnjeg "Elektroporcelana", Novi Sad na vodi prostiraće se na više manjih mesta 2
Foto: A. L./Danas

Po javnom uvidu ovog plana, zauzetost parcele je 40 odsto, a planira se i izgradnja podzemne garaže na dve etaže. U dvorištu ispod kog bi trebalo da bude garaža planira se vrt.

Rušenje je pre dve godine najavio tada zamenik, a danas gradonačelnik Milan Đurić, navodeći da se „Elektroporcelan“ ruši jer su nadležni zavodi za zaštitu procenili da nema potrebe za očuvanjem i sada se plan usklađuje sa potrebom novog vlasnika prostora i planom da tu budu zgrade od šest do osam spratova.

DaNS: Naši prigovori se odbacuju, novi neboderi uništiće vizuru grada

Ana Ferik Ivanovič predsednica Društva arhitekata Novog Sada kaže da su za ovu kao i za neke druge lokacije pored Dunava tražili da se rade javni konkursi, kako bi se dobila šira i bolja rešenja, jer se radi o najeksluzivnijim lokacijama koje su u blizini Dunava ili izlaze na reku. Ali su gradski urbanisti (JP Urbanizam) redovno odbacivali ove njihove prigovore.

Zidaće se i na mestu prizemnih hala „Agropanonke“, na uglu Venizelosove i Filipa Višnjića, u blizini ove lokacije nekadašnjeg „Elektroporcelana“. Najviša zgrada na mestu „Agropanonke“ imaće čak 18 spratova.

Ovako visoki neboderi, kako smatra naša sagovornica, potpuno će promeniti vizuru na centar grada, a biće vidljivi čak i iz Zmaj Jovine ulice.

– Sve se više izlazi na Dunav, iskorištavaju se te parcele koje su ostale do reke. Mi tako nećemo dobiti Novi Sad na vodi u spojenom kompleksu kao u Beogradu, nego će se graditi na više mesta, razuđeno će slagati ti ogromni stambeni delovi sa visokim zgradama koje jesu osnova Beograda na vodi. Mnogo puta smo ukazivali na to da je mnogo bolje da se objekti koji su postojeći i u dobrom stanju, sa svom izgrađenom infrastrukturom, rekonstruišu i postanu javni prostori koji su potrebi ovom gradu, umesto da se ruše i grade novi kompleksi sa velikim brojem korisnika – rekla je Ferik Ivanovič.

Gradnja na Podbari: Ruši se zgrada nekadašnjeg "Elektroporcelana", Novi Sad na vodi prostiraće se na više manjih mesta 3
Foto: A. L./Danas

Kako ističe, građani Podbare su već u dobrom delu ovog naselja ostali bez prostora za život, nije im omogučeno čak ni da pešače. Ostale su samo saobraćajnice gde mogu proći automobili.

„Još deset opštegradskih centara, odnosno velikih stambenih kompleksa i Novi Sad je ugušen. Ljudi neće moći da izađu sa parkinga, da prošetaju ulicom, da odu od gužve na posao, deca u tim delovima grada neće imati vrtiće i škole. O zelenilu nećemo ni pričati“, dodala je predsednica DaNS-a.

Fabrika propala, iza nje ostalo samo vredno zemljište

Radnici i akcionari „Elektroporcelana“ pre skoro tri godine održali su protestni skup ispred suda u Novom Sadu, jer su, kako su tvrdili, akcije ove firme obezvređene. Kako je pisao 021.rs radnici su rekli da je akcije obezvredio direktor firme kojeg optužuju da je prodavao imovinu firme i novac prebacio na preduzeća osoba povezanih sa njim.

Kako su navodili bivši radnici, otpremnine nisu dobili, a neki nisu dobili ni plate. Imaju samo akcije firme koje sada ne vrede ništa. Čuli su tada da je fabrika prodata, a sa njom i sve mašine, gvožđe i sve što im je pripadalo, a „ništa od tog novca nije završilo na računu Elektroporcelana“.

Gradnja na Podbari: Ruši se zgrada nekadašnjeg "Elektroporcelana", Novi Sad na vodi prostiraće se na više manjih mesta 4
Foto: A. L./Danas

Oni su taj dan ispred suda ocenili da je ipak od sve imovine preduzeća, najvažnije zemljište, koje se nalazi na uglu Marka Miljanova i Filipa Višnjića, tik do kompleksa „Kej Garden Residence“ koji gradi „Galens Invest“.

Inače, „Elektroporcelan“ proizvodio je izolatore različitih vrsta i poslovao uglavnom uspešno jer na srpskom, ali i regionalnom tržištu nije imao konkurenciju. Društvo je osnovano 1922. godine i radilo je gotovo sto godina.

Finansijske teškoće započele su ekonomskom krizom 2008. godine, a nastavile se 2009. kada je iznos dugovanja za isporuku gasa bio više od milion evra.

Firmu je 2004. kupio Saša Stojković i to za cenu šest puta nižu od procenjene vrednosti. Nakon privatizacije, broj radnika je sa 220 spao na 80.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari