Telep postaje nova Grbavica u Novom Sadu: Dižu se zgrade i čitave ulice postaju neuslovne za život 1foto: Aleksandar Lazarević

Novosadsko naselje Telep pretvara se polako u Grbavicu, deo grada koji je devastiran preteranom gradnjom stambenih objekata. Telepčani kažu da je već sada na njihovim ulicama haos, a kako će biti kada se novi stanari usele u sve te silne kvadrate koji se grade, ne žele ni da zamišljaju.

Parcela na uglu Bulevar patrijarha Pavla i Somborske ulice, za koju su Telepčani tražili da postane park, ipak je prodata i na njoj će da niknu soliteri i do 12 spratova, dok je manji deo određen za zelene površine. „Karin invest“ je na licitaciji u lokalnoj upravi za malo više od 961 milion dinara od Grada kupio ovo zemljište.

Pre tri godine, sa više od 2.800 potpisa, Telepčani su uspeli da odgovore gradsku vlast da ovde gradi Vatrogasni dom, kako je to bilo planirano, te su zahtevali da se tu napravi park. Argument je bio jednostavan, ovo naselje sa više od 20.000 stanovnika nema niti jedan park ili bilo kakvu iole upotrebljivu zelenu površinu.

Grad je pomalo iznenađujuće odustao od Vatrogasnog doma, ali onda je sledila pljuska. Umesto parka u novom Generalnom urbanističkom planu do 2030. godine, ovde su ucrtane zgrade koje se penju i do 12 spratova, dok je za park osavljeno manje od pola prostora. Telepčani se brinu da neće dobiti ni toliko, kad krene haos sa parkiranjem.

Predstavnik novog vlasnika ovog placa, kratko je posle licitacije izjavio da se ovde planira izgradnja stambeno-poslovnih objekata.

“Znamo da je prva licitacija propala, nije bilo ponuđača. Grad je onda smanjio za 200 miliona početnu cenu, što je jako čudno s obzirom da sve što ima veze sa nekretninama ide u nebesa, pogotovo stanovi i parcele. Dakle, dok sve raste oni spuštaju, što je bio indikator da su se verovatno sa nekim dogovorili. Tako da smo očekivali da će zemljište biti prodato“, rekao je Aleksandar Lazarević inicijator peticije za park na Telepu.

Iznenadno dizanje spratnosti zadesilo je i drugi kraj Telepa, pored Futoškog puta. Gradska vlast je prošle nedelje odlučila da ovde umesto dva, sada može biti nazidano i osam spratova.

“Na području obuhvaćenom planom utvrdiće se prostorna koncepcija koja će omogućiti realizaciju sadržaja u okviru opštegradskog i linijskog centra, poslovanja i višeporodičnog stanovanja. Steći će se uslovi za savremeno uređenje ovog značajnog dela građevinskog područja Grada koje trenutno predstavlja u delu i zapušteno građevinsko zemljište, čime će se planiranjem novih sadržaja generisati dalji urbani razvoj ovog dela Grada“, piše u planu.

Zapravo u svakom delu Telepa oformljuju se velika gradilišta, čak i u južnom, koji je karakterističan po malim uskim ulicama. Sada ovde rastu zgradice na svakom pedlju slobodnog prostora.

U blizini se gradi i Liman 5, sa hiljadama novih kvadrata. Ovaj deo grada ima i nefunkcionalnu kanalizacionu mrežu koja se često izliva, a kako će to da izgleda za koju godinu ostaje nam da sa zebnjom posmatramo.

Ulica Heroja Pinkija pre samo petnaestak godina bila je mirno mesto. Danas se ona teško može preći bez da se ne potroši barem deset minuta života i jedno je od najvećih gradilišta u gradu.

Kako kaže Edit, žiteljka ovog dela Novog Sada, preteranu urbanizaciju uopšte ne prate ulaganja u infrastrukturu. Tako građani ostaju bez trotoara, zelenih površina i parking mesta. Odnosno prostora za normalan život. Problem sa vodovodnom (delom ilegalnom)i kanalizacionom mrežom, samo dodatno komplikuje priču, „brinem se da jednog dana samo više biti neće biti vode kad odvrnem slavini ili ću se probuditi u fekalijama“, nastavila je ona.

“Ovaj deo je ranije ostao očuvan jer su mogle da se grade zgrade do dva sprata. Naravno bilo je onih koji su gradili i više jer se ovde zakoni ne poštuju. Ipak bili smo daleko od centra koji je sada prenatpran, pa smo mi došli na red. Regulacioni plan je izmenjen i dozvoljena je gradnja višespratnica. Ulicom Heroja Pinkija ne može se više proći, automobili i kamioni jure na sve strane. Prašinu u domovima možemo da brišemo na svakih šest sati i ovo je postao jedan nehuman deo grada za život. I to samo u roku od desetak godina“, rekla je Edit.

Kakva je situacija, lepo ilustruje i Ulica Aranj Janoša, blizu kružnog toka na Telepu, gde je nedavno izgrađeno nekoliko stotina stanova i gde sada živi oko 1.000 ljudi. Grad je posle uredio infrastrukturu za šta je iz budžeta izdvojio oko 72 miliona dinara, a ovaj deo se za buduće kupce nekretnina reklamira kao „zelena ulica”, iako je sva u behatonu i betonu. Doslovno.

Telep postaje nova Grbavica u Novom Sadu: Dižu se zgrade i čitave ulice postaju neuslovne za život 2
Kako izgleda „zelena ulica“ u Novom Sadu, foto: Grad Novi Sad

“Oni podižu spratnost gde god stignu. Mi smo se borili, koliko smo mogli, ali uzalud. Vlast uopšte ne zanima šta građani misle. Bukvalno pretvaraju Telep u Grbavicu. Gde su kuće, niču zgrade. Baš gledam dve zgrade u izgradnji, nisu ostavili parking mesta ni za trotinet. Očekujemo samo sve veći kolaps nego što jeste. Grad je predvideo nekoliko opštegradskih centara gde dižu spratnost. Ucrtane zelene površine su tu fiktivno, ili ih nikada neće napraviti ili ko zna kada”, nastavio je Lazarević.

Dodaje i da nemaju više šta da urade nego da pozovu građane da više ne glasaju za ovu vlast, jer drugog rešenja nema.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari