Kako će na novosadskom Telepu umesto parka nići soliteri od 12 spratova i ko je prevario građane 1foto: Aleksandar Lazarević

Parcela na uglu Bulevar patrijarha Pavla i Somborske ulice, za koju su Telepčani tražili da postane park, ipak će biti prodata i na njoj će da niknu soliteri i do 12 spratova, dok je manji deo određen za zelene površine.

Javno nadmetanje i prodaja ove parcele zakazana je za sredu 19. oktobra, a početna cena je više od 1,1 milijarde dinara za površinu od oko 7.600 metara kvadratnih.

Pre tri godine, sa više od 2.800 potpisa, Telepčani su uspeli da odgovore gradsku vlast da na ovoj parceli gradi Vatrogasni dom, odnosno Regulacioni centar za vanredne situacije, kako je to bilo planirano, te su zahtevali da se tu napravi park.

Imali su jak argument, ovo naselje od 20.000 stanovnika nema niti jedan park ili bilo kakvu iole upotrebljivu zelenu površinu.

Gradske vlasti su delovale odlučne da se tu gradi pomenuti centar, iako je u ranijem Generalnom urbanističkom planu na tom prostoru park i bio ucrtan. Međutim, odluka je promenjena iznenadno, bez najave, u jednom saopštenju Gradske uprave za građevinsko zemljište.

„Odluka o obustavi se donosi na osnovu peticije građana koji traže da se Regulacioni centar za vanredne situacije u Novom Sadu ne gradi na planiranoj lokaciji. U narednom periodu naručilac će razmotriti mogućnost da se nađe rešenje za drugu loakaciju“, naveli su tada iz uprave.

U Novom Sadu se tako desilo nešto nezamislivo. Građani su uspeli peticijom da se suprostave gradnji. Međutim, kako kaže Aleksandar Lazarević inicijator peticije, veselje je trajalo kratko.

Kako će na novosadskom Telepu umesto parka nići soliteri od 12 spratova i ko je prevario građane 2
foto: Aleksandar Lazarević / Uređenje nesuđenog parka na Telepu

Kad se bistrio novi GUP do 2030. godine i kada su ovi Telepčani tražili da se ucrta park kako bilo i u ranijem planu, gradski urbanista za njihov deo grada odmah im je rako „da ne mogu da dobiju celu parcelu i da budu realni“.

Tako se i zbilo. Nisu dobili Vatrogasni dom, nego još gore, stambene solitere sa po 12 spratova! Za park je ostavljeno manje od pola prostora i, kako kaže Lazarević, pitanje je šta će ostati i od njega, kada krene izgradnja parkinga za stotine novih stanova i problemi sa parkiranjem.

Građani se osećaju prevarenima, peticija kao da je poslužila gradskoj vlasti da plan izgradnje Vatrogasnog doma zameni za njima svakako isplativiju izgradnju stambenog kompleksa.

“Za park je ostavljeno 1,2 hektara od ukupno tri. Većinom će tu biti zgrade visine od 8 do 12 spratova. Jasno je da sa ovom površinom to više ne može da bude park, nego neka zelena površina za koju ćemo videti kako će zapravo da izgleda. Nismo se mi ni nadali da će oni da održe reč, ali treba reći da su nas bukvalno prevarili. Videćemo šta ćemo dalje, potpise ne vredi više skupljati, nego menjati vlast i menjati GUP. Oni slušaju samo primedbe i želje investitora i žuri im se da nazidaju što više zgrada”, rekao je Lazarević.

U Savetu svoje Mesne zajednice pokušali su da sazovu zbor građana nekoliko puta, ali, iako su imali više nego dovoljno popisa, vrata svoje MZ nisu uspeli da otvore. To jasno govori koliko se zapravo obraća pažnja na mišljenja i želje građana.

Jovan Đerić iz društva arhitekata Novog Sada, ranije je izjavio kako Plan generalne regulacije Telepa predstavlja legalizaciju postojećeg stanja sa veoma velikim ustupcima investitorima, pre svega, na javnim parcelama.

Umesto parka, biće ostavljen mali komad zelene površine, od kojeg će kako kaže Đerić realnu korist imati investitor.

Odgovore na pitanja zašto nisu izašli u susret građanima i ipak na ovoj parceli ostavili park kako je ranije planirano, koje smo poslali Javnom preduzeću “Urbanizam”, objavićemo čim stignu na našu adresu jer do trenutka objavljivanja ovog teksta njih nije bilo.

Okupljanje na Telepu, svirka, likovna kolonija i igre za decu

Sutra, od 15 sati, građani Telepa će se okupiti na ovoj parceli kako bi pokazali kako oni zamišljaju da ona treba izgleda.

“To će biti kao manifestacija, nekoliko lokalnih bendova sa Telepa, igre bez granica za decu i likovna kolonija, želimo da pošaljemo poruku kako ovaj prostor treba da se iskoristi i šta gađani sa njim žele da urade. Da to bude park za sve nas, mesto za razonodu, a ne novi soliteri. Ovo je poslednje mesto gde Telep može da dobije park”, naveli su nam žitelji tog naselja.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari