Podbaru progutao investicijski urbanizam: Novosađani peticijama traže trotoare 1Foto: A. L./Danas

Građani Podbare organizovali su potpisivanje onlajn peticije u kojoj traže da se izgrade trotoari u celom ovom naselju, kao i ulična signalizacija, da se postave ležeći policajci i semafori gde je to potrebno, odnosno da postanu “humano mesto za život, prilagođeno deci i dostojno čoveka”.

Podbara je jedan od najstarijih delova Novog Sada u čiji Almaški kraj, Novi Sad planira da uloži čak 2,3 milijarde dinara, dok sa druge strane, dobar deo ovog naselja zbog neplanske gradnje nije ostao bez osnovnih stvari, poput trotoara.

Ispresecane i vijugave ulice Podbare (tako nekad namerno građene kako se Košava ne bi razduvala) nisu predviđene za zgrade, jer mesta za njih nema. Kako niko o tome nije vodi računa, zgrade su na kraju i ovde preovladale, a prostor se grabio gde se stiglo. Najčešće su stradali trotoari i parking mesta, odnosno ono što bi trebalo biti javno i zajedničko.

“Živimo u delu Novog Sada gde smo lišeni elementarnih stvari koje se tiču stanovanja u urbanim sredinama u 21. veku, a da ne pominjemo da je upravo ovaj kraj grada glavni za punjenje budžeta grada, jer je cena po kvadratu nove gradnje najviša ikada. Na sve to već znamo odgovore, jer nam je već nebrojeno puta rečeno da moramo da se strpimo dok se ne završi gradnja, odnosno rušenje postojećih kuća i izgradnja novih zgrada, a samim tim i cele infrastrukture. Od kad je krenula masovna gradnja u ovom kraju, je proslo više od 10 godina, a sigurni smo da će proći još najmanje 10, dok se sve ne bude završilo”, kaže se u peticiji.

Do tada kako dodaju, odbijaju da žive u strahu za živote svoje dece, koja više ne mogu da se kreću. Čak je i predlog građana Podbare, na gradskom konkursu na platformi „Tvoj grad“, pod nazivom „Trotoari na Podbari” proglašen pobedničkim, ali sem toga, dalje se na kraju ništa više nije desilo.

U peticiji građani tako traže trotoare u ulicama: Tekelijinoj, Đorđa Rajkovića, Belim njivama, Patrijarha Čarnojevića i Jug Bogdana, gde je Dom zdravlja.

Na nekim deonicama ne postoje uopšte trotoari, nego su zatrpani smećem, gradilištima, kontejnerima, a na deonicama gde i postoje, parkiranjem vozila do samog zida zgrade je onemogućeno kretanje pešaka. Svi tako hodaju putem, pa čak i roditelji koji guraju bebe u kolicima.

Trotoar nemaju čak ni đaci Osnovne škole Ivan Gundulić, tačnije imaju jedan deo, ali njega koriste nesavesni vozači kako bi zaobišli ležeće policajce. Zbog toga se traži i postavljanje zaštitnih stubića oko trotoara kod ove škole, ali i na drugim sličnim kritičnim mestima. Zahteva se i postavljanje dodatnih ležećih policajaca, kao i pešačkih prelaza, saobraćajne signalizacije, semafora, te izgradnja parking mesta.

“Deca bukvalno ne mogu da dođu do škole, a da ne dožive neki stres od saobraćaja. Jako sam zabrinuta za ćerku, par puta mi je rekla da je morala skroz da se pripije uza zid kako bi auto koji zaobilazi ležeće policajce i ide po trotoaru, mogao da prođe. Ovde se ništa ne raspoznaje, gde počinje trotoar, gde saobraćajnica. Deca većinu puta do škole idu saobraćajnicom kojom divljaju vozači, jer trotoara ili nema ili su neka gradilišta”, rekla je Novosađanka.

Za samo dva nepuna dana, peticija je prikupila više od 1000 potpisa. To je izgleda primećeno i iz Grada, pa je prošle nedelje već počela izgradnja trotoara u Tekelijinoj ulici.

“Grad se brzo potrudio, iako im godinama šaljemo dopise i za sve nas odbijaju. Odmah su poslali da se rade trotoari u Tekelijinoj ulici. Mi samo želimo da ne hodamo po putu u 21. veku do našeg Doma zdravlja. Tu prolaze deca i stariji ljudi. Lepa vest je da čim smo objavili da prvi dan imamo 600 potpisa, sledeći su se već pojavili radnici. Nadamo se najboljem i verujemo da smo pogurali stvari. Ovim putem ohrabrili bi i stanovnike u drugim delovima grada da se pobune, da ne žive u ovim džunglama od naselja, bez elementarnih uslova”, rekla je jedna čitateljka Danasa.

Zajedno: Moramo li čekati da neko nastrada?

Iz stranke Zajedno su podsetili javnost da su se građanke i građani više puta obraćali nadležnim institucijama, ali i predstavnicima MZ Podbara, ali da se ništa nije rešilo.

„Moramo da čekamo da neko nastrada, da palimo sveće na ulici, da bismo dobili ležeće policajce ispred škole, u zoni 30“, rekli su iz Zajedno.

“Problemi sa trotoarima su najizraženiji u ulicama Đorđa Rajkovića, Patrijarha Čarnojevića, Filipa Višnjića, Belih njiva, Jug Bogdana i Tekelijinoj gde, pored toga što se nalaze u lošem stanju, dodatan problem stvaraju nesavesni vozači svoja vozila parkiraju na trotoare van označenih parking mesta i na taj način onemogućavaju njihovu prohodnost. Tu posebno treba istaći prostor oko osnovne škole „Ivan Gundulić“ gde neretko deca moraju da se kreću kolovozom zbog zakrčenosti trotoara“, saopštili su iz ove stranke.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari