Novosađani biraju šta će da se gradi na platformi "Tvoj grad": Građanske inicijative kažu da su svi njihovi predlozi odbijeni 1Foto: BETA/DRAGAN GOJIC/MO)

Na internet platformi „Tvoj grad“ Novosađanima su predstavljena 93 projekta za koja mogu da glasaju i tako „poguraju“ da se realizuju u Novom Sadu i to već od 2023. godine. Predlagači su gradske uprave, gradska javna preduzeća i drugi korisnici javnog novca, ali i građani.

Kako piše na ovoj platformi, broj glasova uticaće na odluku koji će kapitalni projekti biti usvojeni.

Jedan od predloga je uređenje Almaškog kraja koje je već počelo ove godine i koštaće čak 2.385.060.000 dinara. Radiće se restauracija najstarijih kuća u Novom Sadu, ali i obnova saobraćajnica, postavljanje nove vodovodne mreže i javnog osvetljenja.

Među ponuđenim projektima cenom od oko četiri milijarde dinara, izdvaja se izgradnja pešačko-biciklističkog mosta na stubovima bivšeg Mosta Franca Jozefa.

Predloženo je i parterno uređenje iznad garaže koja se gradi pored Banovine, ovaj prostor bi trebao bi da bude ponovo zeleno kakav je nekada bio. Na glasanju je i uređenje Univerzitetskog parka, te pravljenje još jednog parka kod Spensa, gde je nekada bio propali Dino park.

Novosađani biraju šta će da se gradi na platformi "Tvoj grad": Građanske inicijative kažu da su svi njihovi predlozi odbijeni 2
Kako bi trebao da izgleda Almaški kraj, foto: Pokrajinska vlada

Na Grbavici bi trebao da bude uređen mali popločani trg, oko Hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene u Krilovoj ulici.

Što se tiče Adica i Veternika, većina predloga za izgradnju kanalizacije na prostoru Novog Sad odlazi na ova dva dela grada. Velika investicija u ovom delu je i izgradnja crpne stanice za kanal T-800.

Na gradskoj deponiji je planirano postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, a jedan od najvećih ekoloških projekata je razvoj smart sistema za monitoring vazduha, koji treba da košta 130 miliona dinara.

Kod budućeg kružnog toka, na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice, planiran je gotovo deset metara visok spomenik Nikoli Tesli.

Osim postamenta, spomenik će imati figuru Nikole Tesle u stojećem ili sedećem položaju, uz mogućnost osmišljavanja i dodatnih skulpturalnih elemenata i pratećih figura.

Predložena je i adaptacija i dogradnja više objekata iz socijalne i zdravstvene zaštite. Na platformi je registrovano više od tri hiljade korisnika, a zabeleženo je više od 12.000 glasova za projekte predložene od strane građana.

DaNS: Ideje dobre, ali platforma mora biti transparentnija

Predsednica Društva arhitekata Novog Sada Ana Ferik-Ivanovič i sama je podnela dva predloga na ovoj platformi. Radi se o dva parka. Za svoje inicijative za sada je kao odgovor dobila samo cirkluarni mejl.

„Ima jako puno preldoga građana vezanih za zaštitu životne sredine, nedostatak parkinga i rešavanja javnih prostora, to su stvari koje nam nedostaju. Dobila sam odgovor iz kog ne mogu da zaključim koja će se to rešenja realizovati. Bilo bi jako lepo da se rešenja koja su ušla u uži izbor predstave građanima, ali na mnogo transparentniji način od ovoga“, rekla je Ferik-Ivanović.

Novosađani biraju šta će da se gradi na platformi "Tvoj grad": Građanske inicijative kažu da su svi njihovi predlozi odbijeni 3
Plan Sportskog parka na Avijatičarskom naselju, foto: Ana Ferik – Ivanović

Nažalost, kako dodaje, ne može se zaključiti čemu će donosiocio odluka posvetiti naviše pažnje, na osnovu čega i kojih kriterijaama će projekti biti izabrni i da li će se u celosti realizivati onako kako ih je neko predložio.

Parkove je kaže predložila, ali i isprojektovala. Na Avijatičarskom naselju inače je planiran sportski park od 11 hektara, no već je 7 hektara ipak otišlo na izgradnju stambenih kompleksa.

„Kod Avijatičarskog naselja ostalo je tako oko 3,5 hektara koji su namenjeni za sportski sadržaje, rekraciju i zelene površine. Bilo bi lepo da to tako i ostane i da tu bude park. Drugi je park Eparhije bačke, tematski park, u kojem je platan star više od 100 godine pod zaštitom države. Ukazivala sam više puta da je ceo taj zeleni prostor zatrpava šutom. Zaštićeni platan je uvek okružen smećem. To nije način na koji jedan grad brine o svojim spomenicima“, dodala je ona.

Ideje na platformi su smatra dobre, ali bi jako volela da imaju epilog, da građani uživaju u onom što su tražili i za šta su glasali. Platoforma bi ističe trebala da ude transparentija i značajno vidljivija za sve građane Novog Sada.

Građanske inicijative: Svi naši predlozi su odbijeni

Ekološki front Novi Sad i novosadske građanske inicijative (koje su ranije predale 12.590 potpisanih primedbi na novi GUP Novog Sada) su se obratile vd načelniku Uprave za finansije Slobodanu Prpi pre godinu dana, sa željom da ih primi na sastanak, kako bi predložili svoje ideje u vezi sa zelenim površinama i rešenjima za ostale probleme koje godinama zagovaraju. Načelnik im je tada kažu najavio ovu platformu koja se u to vreme pripremala za „lansiranje“, te pojasnio da nema razloga za sastajanje, već da će na taj način aktivno učestvovati u predlozima prema Gradu.

„Sačekali smo platformu i vredno postavljali svoje dobro obrazložene predloge, čak i sa grafičkim rešenjima. U izradi su učestvovali naši biolozi, ekolozi, arhitekte. Prijavljeni smo sa ličnih naloga, jer nismo mogli drugačije, što se i vidi u samim predlozima na platformi „Tvoj grad“. Iz rezultata koji se ovih dana promovišu kao predlozi građana, vidimo da Grad i uprava nijednu od naših ideja nisu razmatrali, iako se naših 6 ideja plasiralo u 20 ideja za koje su građani najviše glasali, od ukupno 423 pristigle“, rekao je Marko Šćiban iz EFNS.

Novosađani biraju šta će da se gradi na platformi "Tvoj grad": Građanske inicijative kažu da su svi njihovi predlozi odbijeni 4
Predaja potpisa protiv novog GUP-a, foto: A. D. M.

Kako dodaje njegova koleginica iz EFNS Marijana Mutavčieva, od participacije nema ni „P“, Grad tera po svom, a ideje građana su prihvaćene utoliko koliko su se pokalapale sa planovima gradske uprave. Smatra da je ponižavajuće da se baš nijedna od njihovih ideja nije razmatrala.

„Za nas su izgleda rezervisane batine, krivične i prekršajne prijave. Ideje, nisu dobrodošle, iako su ih građani na ovoj platformi podržali. Ta platforma je obično izlaženje u susret nekome ko je održava i pravi, kao i propaganda o tzv. učestvovanju građana u odlučivanju. Suštinske ideje građana nisu podržane, ukoliko se nisu uklapale u investicione planova onih koji upravljaju gradom. Prečistač se predstavlja kao prošlogodišnja ideja građana, koja će biti podržana, da li je potrebno naglasiti da je višedecenijska potreba o kojoj se priča decenijama unazad“, kazala je Mutavčieva.

Takođe jedna od usvojenih ideja koja se reklamira je kako nastavlja i izgradnja parkinga kod Galensovih zgrada, u Cara Dušana i na Sentandrejskom putu, gde se betonirala i pretvorila u parking zelena površina sa mladim drvoredom, koja je kultivisana 2015. i na kojoj je posađeno 120 sadnica piramidalnog jasena i koprivića.

„Naravno da je ova investicija plaćena iz gradskog budžeta, a 7 godina kasnije u velikoj meri i uništena, isto tako o našem trošku i „željama““, zaključila je ona.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari