Institut za onkologiju Vojvodine prvi u Srbiji primenio novu terapiju karcinoma dojke 1foto EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Institut za onkologiju Vojvodine prvi je u Srbiji primenio potpuno novu metodu – brahiterapiju dojke, kod šezdesetdvogodišnje pacijentkinje, kojoj je nedavno odstranjen tumor na dojci, javlja danas portal 021.rs.

Ta terapija, navode na Institutu, predstavlja veliki pomak u oblasti radijacione onkologije, pre svega u pogledu maksimalne poštede okoline regije koja se zrači, čime se može bolje očuvati funkcija okolnih zdravih organa koji minimalno trpe neželjene efekte zračenja.

Onkološki institut u Budimpešti je bio jedan od prvih centara u kojima je započeta primena brahiterapije dojke, a doktor Čaba Polgar, jedan od pionira iz te oblasti i jedan od stručnjaka na svetskom nivou, danas je na Institutu za onkologiju Vojvodine, zajedno sa doktorom Tiborom Majorom, asistirao pri primeni ove nove metode radijacionom onkologu i načelnici Odeljenja za radijacionu onkologiju Oliveri Ivanov.

„Intervencija brahiterapije dojke trajala je 30 minuta uz prethodnu pripremu, nakon čega je kreiran brahiterapijski plan i sprovedena prva frakcija zračenja“, rekla je doktorka Ivanov.

Prema njenim rečima, sve je proteklo u najboljem redu, a posebno joj je drago što uvode novu metodu baš sada, jer se oktobar svuda u svetu obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke.

Kako je istakao direktor Instituta za onkologiju Vojvodine doktor Zoran Radovanović, brahiterapija dojke je standardna procedura koja se koristi u brojnim najrazvijenijim radioterapijskim centrima širom sveta i zahteva posebnu opremu i obučen kadar, a postaće standard na Institutu.

„Već od sledeće godine, uz pomoć Pokrajinske vlade, Institut za onkologiju Vojvodine će nabaviti najsavremeniju brahiterapijsku opremu“, naveo je Radovanović, istakavšti da i to svedoči o kontinuiranom ulaganju u razvoj radioterapijskih metoda na Institutu za onkologiju Vojvodine.

Osim bolje poštede okolnih tkiva, velika prednost brahiterapije u odnosu na konvencionalne metode zračenja je kraće trajanje tretmana, pa tako uz pomoć te terapije pacijentkinje završavaju kompletnu radioterapiju za pet dana, umesto za šest nedelja, koliko može da traje tretman teleterapijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari