Irena Mišović dobitnica nagrade “Duga” 1Foto:BeoInfo

Dobitnica nagrade “Duga” za 2018. godinu je modna novinarka Irena Mišović, koja je poručila roditeljima u Srbiji da ne odbacuju svoju decu ako su drugačije seksualne orijentacije.

Nagrada pod nazivom „Duga“ koju je ustanovila Gej strejt alijansa (GSA) 2013. za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u 2017./18. dodeljena je 6. put u Starom dvoru.

Zahvaljujući na nagradi, Irena Mišović, koja je, prema oceni GSA, doprinela toleranicji u Srbiji istupima u javnosti, pošto je njena ćerka stupila u istopolni brak, rekla je: „To je ono što majke treba da rade“.

Najstrašnije što možemo da uradimo je da odbacimo svoju decu, rekla je ona primajući nagradu, koju GSA dodeljuje povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Ona je poručila da ima još mnogo roditelja kao što je ona i da su i oni zaslužili nagradu, iako možda nemaju snagu da se odupru malograđanskim stavovima i strahovima i da prima priznanje i u njihovo ime.

Njoj je nagradu uručila direktorka vladine Kancelarije za ljudska prava Suzana Paunović, koja je istakla da je Vlada Srbije dosta uradila na unapređenju zakonodavnog okvira na polju zaštitite ljudskih prava i u sprovođenju međunarodnih preporuka.

Nivo diskriminacije jeste u opadanju, rekla je, ali smo svesni da nas očekuje još mnogo posla.

Ipak, prema njenim rečima, naše društvo i dalje pokazuje zbunjenost i nerazumenvanje da različitost nije nedostatak, već osnov za razvoj društva jednakih šansi.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif ukazao je da su dosadašnji dobitnici „Duge“ uglavnom dolazili iz institucija, što je veoma važno, jer su osim zakona potrebni ljudi koji ih sprovode.

Tu posao nije završen i tek nas očekuje debata na teme koje utiču na kvaliteta života uz angažnman društva u celini, rekao je Kif i predočio podršku njegove zemlje u kojoj se veruje da različitosti treba ohrabrivati.

Šef Misije Saveta Evrope Tim Kartrajt izrazio je razočarenje što u Srbiji izostaje napredak tom polju.

Veliki broj nailazi i dalje na diskriminaciju u školi ili na poslu. To nisu samo pojedinačne tragedije ljudi, već istovremeno gubitak velikog ljudskog potencijala, upozorio je on.

Žiri u sastavu: načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, Bojana Simeunović iz kabineta premijerke Ane Brnabić, profesorka Zorica Mošović i novinarke Ljljana Smajlović i Jovana Šesterikov u obrazloženju je naveo da svojom odlukom želi da istakne važnost porodice i roditeljske podrške za sve ljude, među kojim su LGBT osobe, da apeluje da ne odbacuju svoju decu zato što su drugačije orijentacije.

U užem izboru bili su i KC Grad, glumac Stefan Buzurović, dramski pisac Dušan Janković i reditelj Stevan Bodroža.

Među ranijim dobitnicama su sadašnja premijerka Ana Brnabić, Jadranka Joksimović i Tanja Miščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.