Isečene gume na automobilu člana Saveta MZ Liman Vladimira Ilića 1Foto: Portal 021

U najurbanijem novosadskom naselju Liman, gde su letos nezavisni kandidati odneli pobedu nad kandidatima SNS na izborima za savete tri mesne zajednice, postaje sve „vrelije“.

Vrši se pritisak na rukovodstva tih mesnih zajednica, kako bi se nezavisni članovi pokolebali i digli ruke od „vlasti“ u tim osnovim oblicima lokalne samouprave.

Građani Limana su uznemireni, ali i odlučni da brane svoju izbornu volju.

Posle već poznatog krečenja zgrada, bandera, stubova, trafo stanica, skloništa… u boje zastave Srbije, isečene su gume na automobilu Vladimira Ilića, člana Saveta MZ Liman.

Automobil je bio parkiran  na parkingu u ulici Drage Spasić, a “aktivisti“ su gume isekli u noći između nedelje i ponedeljka, 26. i 27. sepdtembra.

Policija je u ponedeljak oko podneva izvršila uviđaj i sačinila izveštaj o pričinjenoj  šteti.

Tim povodom Centar za razvoj demokratskog društva Europolis naveo je u saopštenju da Novi Sad nije bezbedan grad.

„Pritisci na građane-kandidate za članove saveta MZ ne jenjavaju od predizborne kampanje. Zahtevamo od gradonačelnika Miloša Vučevića i v.d. načelnika Policijske uprave Novog Sada generala Slobodana Malešića da osude uništavanje imovine Vladimira Ilića, ali i sve dosadašnje napade na aktiviste. Očekujemo da se počinioci pod hitno pronađu i procesuiraju. Izostanak osude znači odobravanje ovakvih vandalskih činova i može se tumačiti isključivo kao pritisak na rad nezavsinih članova saveta koji dolazi od rukovodstva grada“, navodi se u saopštenju.

Centar Europolis naglašava da se svaki kritički glas protiv nosilaca vlasti guši na sve moguće načine, od iznošenja neistina po medijima do brutalnog prebijanja.

Građani organizovani oko različitih inicijativa koje deluju na zaštiti javnog interesa su više od godinu dana izloženi raznim pritiscima, pretnjama, brutalnim napadima.

Podseća se da je poslednji u nizu bio napad na Petra Živanovića, koji se desio na Fruškoj gori, kada je slikao radnike koji su sekli drva u Nacionalnom parku. Tom napadu je prisustvovao zaposleni JP NP „Fruška gora“, a do dan danas njegov identitet kao ni sankcije koje su preduzete protiv zaposlenog nisu poznate široj javnosti.

Podsećamo, 13. juna su u tri od ukupno pet mesnih zajednica na Limanu nezavisni kandidati osvojili većinu glasova i čine većinu u savetima mesnih  zajednica.

Srpska napredna stranka je vrlo teško podnela poraz. Nedavno su na Limanu 3 i 4 oštećene fasade mnogih zgrada tako što su pod okriljem noći  prefarbane u boje slične bojama koje se nalaze na zastavi Republike Srbije, a posle farbanja je održan skup maskiranih osoba pod sloganom „Predaja nije  opcija“, nejasne poruke i karaktera skupa.

Posle učestalih javnih osuda tog svojevoljnog moleraja gradonačelnik Novog Sada i predsednik Gradskog odbora SNS Miloš Vučević nije osudio te poteze, već je poručio „da je veoma zabrinut zato što određenom broju stanara Limana smetaju srpske trobojke na fasadama zgrada“.

Podržao je i pohvalio protestni marš limanskim bulevarom nekoliko stotina, maskiranih mladih, srednjoškolaca, pa i osnovaca.

U centru Europolis i Ekološkom frontu pružaju punu podršku Vladimiru Iliću i ostalim nezavisnim članovima mesnih zajednica i pozivaju građane da to učine.

„Naši hrabri sugrađani su se u ime svih nas samoorganizovali i istupili u želji da se na najnižem nivou mesne samouprave učini boljim okruženje u kojem živimo, a od samog starta trpe nepravedne i nedemokratske pritiske i napade. Nadležni moraju da se ograde, da jasno i nedvosmisleno osude napade i pritiske na članove mesnih zajednica i aktiviste, te im upute podršku u naporima za bolje i pravednije društvo. Civilni sektor se u radu skoro svakodnevno suočava sa otporom koji prerasta u  otvoreno nasilje i uništavanje imovine. Dosadašnjim izostankom osude od  strane donosioca odluka, primetna je eskalacija i radikalizacija nasilja, jer napadači tumače svoje delovanje kao prihvatljiv model ponašanja, a pravdaju  ga patriotskim činom“, zaključuje se u saopštenju Centra za razvoj demokratskog društva Europolis, povodom situacije u novosadskom naselju Liman.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Isečene gume na automobilu člana Saveta MZ Liman Vladimira Ilića”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.