Večeras će još dve reprezentacije iz Evrope dobiti vizu koja ih direktno vodi na Svetsko prvenstvo u Brazilu, a takođe će nam biti i poznati svi učesnici baraža koji će se 11. odnosno 15. novembra boriti za isti cilj, za odlazak na Mundijal.

Ukrajina gostuje San Marinu, a Engleska na svom Vembliju dočekuje Poljsku i u slučaju pobede ide u Brazil, a Ukrajina u baraž. Bosna i Hercegovina gostuje u Kaunasu i ukoliko izabranici Safeta Sušića zabeleže i osmu pobedu u ovim kvalifikacijama, počeće neopisivo slavlje zbog prvog Svetskog prvenstva na kome će ta država zaigrati. Kiks naših istočnih komšija sa nestrpljenjem će čekati Grčka koja će imati lak zadatak u Pireju protiv Lihtenštajna.

Što se tiče odlaska u baraž tu je stvar znatno komplikovanija. Iz devet kvalifikacionih grupa, osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija naći će se u baražu, a kako stvari sada stoje najdalje od dodatnih kvalifikacija su reprezentacije iz grupe B. Danska dočekuje Maltu, a Bugarska Češku i ukoliko bi i Danska i Bugarska zabeležile pobede, bili bi u iščekivanju rezultata meča Rumunija-Estonija. Ako bi naši zapadni susedi zabeležili pobedu, to bi značilo da se u baražu neće naći drugoplasirana ekipa iz grupe B. Iz te grupe bi u teoriji do baraža mogla doći samo Jermenija i to u slučaju da u Napulju savlada Italiju, što je ipak malo verovatno da će se i dogoditi.

Ali, ni sve drugoplasirane reprezentacije još uvek nisu poznate. Za drugo mesto se bore u grupi D Turska, Rumunija i Mađarska, a u grupi E Island i Slovenija. Rumunija i Turska imaju po 16 bodova, dok Mađarska ima dva boda manje. Turska dočekuje kod kuće do sada neporaženu Holandiju, dok Rumunija igra u Bukureštu protiv Estonije. Rumuniju u baraž vodi pobeda i svaki rezultat osim pobede Turske nad Holandijom. Ukoliko Turska, pak savlada Holandiju onda će se zbog bolje gol razlike naći ispred Rumunije i proći će u baraž. Mađarska dočekuje Andoru, i do drugog mesta u grupi mogu samo ako osvoje nova tri boda u grupi, i da pri tome i Turska i Rumunija dožive poraze u svojim mečevima.

U grupi E Island ima 16 bodova, a Slovenija bod manje. Island gostuje Norveškoj, a Slovenija Švajcarskoj i ukoliko Island pobedi u Skandinaviji, napraviće najbolji sportski rezultat u svojoj istoriji. Slovenija ako želi u baraž mora da savlada Švajcarsku i da se nada da će Norveška u Oslu „otkinuti“ neki bod motivisanim Islanđanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari