Ispovesti o životu sa oftalmološkim oboljenjima: Samostalnost i nezavisnost životu daju novu dimenziju 1Foto: Promo

Život osoba sa invaliditetom nosi sa sobom brojne izazove. Samostalnost je konstantno na ispitu i zahteva kontinuiran rad, kako bi osoba razvila snažan osećaj nezavisnosti u obavljaju svakodnevnih aktivnosti.

Kada živite život lišeni najvažnijeg čula, svet može da bude izuzetno komplikovano mesto. Oftalmološka oboljenja umnogome dovode do problema i poteškoća sa kojima se susreću osobe sa oštećenim vidom, utičući na kvalitet života, kako pacijenata, tako i njihovih porodica.

Na portalu tvojpogled.rs, pod sekcijom „Moja strana priče“ nalazi se zbirka ličnih ispovesti osoba koje su se susrele sa ili imaju određeno oftalmološko oboljenje. Neke od njihovih priča bave se upravo temom nezavisnosti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, naglašavajući tom prilikom važnost samostalnosti.

Za slepu ili osobu sa oslabljenim vidom od velikog je značaja da bude što je moguće više samostalna u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Međutim, kako je istakla jedna od sagovornica, ključno je da ljudi budu realni prema sebi, da ne nametnu sebi preveliki pritisak, jer su ograničenja normalna stvar kada živite bez čula vida.

Ako očekivanja nisu u skladu sa mogućnostima, ona lako mogu odvesti u depresiju i nezadovoljstvo i zbog toga je važno pre svega dobro upoznati sebe i svoje kapacitete.

Prihvativši svoju realnost, autorka ove priče je uspela da završi školovanje, ostvarila se kao majka, imala bogat socijalni život, putovala, naučila da svira gitaru i pevala u horu, a danas je u penziji. Sve to joj je pomoglo da se oseća jednako vredno i zadovoljno, a ponekad je, kako sama kaže, i zaboravljala da je slepa.

U drugoj priči, uspešna fizioterapeutkinja je podelila kako je kroz čitav svoj karijerni put menjanja poslova, želela da svojim primerom motiviše i druge slepe osobe da ne odustaju od potrage za poslom i da kontinuirano rade na svom formalnom i neformalnom obrazovanju.

Istakla je da ključnu ulogu u procesu zapošljavanja imaju poslodavci i da je neophodno da budu edukovani da i osobe sa invaliditetom mogu biti sjajni radnici, samo je potrebno pružiti im priliku.

Projekat „Tvoj pogled na svet“ za cilj ima podizanje svesti o problemima sa kojima se susreću osobe sa oftalmološkim problemima, kao i da skrene pažnju na značaj redovnih i pravovremenih kontrola očiju.

U okviru projekta kreiran je i istoimeni vebsajt koji koristi posebne opcije za podešavanja izgleda ekrana namenjene slabovidim i osobama sa oštećenim vidom. Tu se, pored sekcije „Moja strana priče“, mogu pronaći informacije o pojedinim oboljenjima mrežnjače, zanimljivosti iz oblasti oftalmologije, kao i korisni saveti za život sa oslabljenim vidom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari