Istinski se povezati sa drugima a ostati svoj 1

Šta zaista znači biti odvažan i doživljavati pripadnost i zašto pripadnost ne mora nužno biti povezana sa određenim mestom ili ljudima?

Zašto pripadanje i prilagođavanje nisu isto? Zašto smo nesigurni, bežimo od rasprava i plašimo se iskazivanja neslaganja? Kako da se odvažno suočimo sa teškim trenucima i odlukama i izaberemo ispravno umesto brzog, lakog i zanimljivog? Šta sve znači biti emotivno hrabar? Koje je poreklo srama i zašto je važno biti ranjiv?

Pitanja su sa kojima se u knjizi Odvažno tvoj (koju je nedavno objavio novosadski Psihopolis u prevodu Kornelije Rakić Odri) bavi Brene Braun, profesorka Univerziteta u Hjustonu, autorka nekoliko bestselera i najgledanijih TED govora (The Power of Vulnerability / Moć ranjivosti) koja godinama izučava hrabrost, ranjivost, sram i empatiju.

U knjizi se, na neki način, obračunava sa mitom koji ranjivost prikazuje kao slabost tvrdeći da je upravo priznavanje naše ranjivosti i nesavršenosti najpreciznija mera naše hrabrosti.

Biti odvažan je moćna nova vizija koja pokazuje kako bi izgledalo kad bismo dopustili drugima da nas vide upravo onakvim kakvi zaista jesmo. Biti odvažan znači i odabrati da budemo to što zaista jesmo, ali i kako da se nosimo sa cenom tog izbora – i nagradama, i kaznama.

„Češće nas povezuju strah i prezir nego uzajamno poštovanje i poverenje i češće biramo da budemo lojalni drugima nego sebi. Međutim, odbraniti svoje stavove, verovati u sebe i opstati u tome, ali ne po cenu svoje autentičnosti i slobode – to je istinsko pripadanje“, tvrdi autorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari