Istoričar Marković: Naša spoljna politika je ples na petoparcu, okrenutom vertikalno, na rub 1Foto: Stanislav Milojković

Istoričar Predrag J. Marković izjavio je da spoljna politika Srbije „liči na plesanje na petoparcu, samo što se taj petoparac sad okreno vertikalno, na rub“, kao i da je „međunarodno pravo umrlo 1999. godine kada je NATO bombardovao Srbiju bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

„Sve što se od tada dešava su prirodne posledice. A mi smo se u svom diplomatskom očajanju i samoći vazali za onu silu koja nam je, čini se bezuslovno, pružala podršku. Otuda i obožavanje (ruskog predsednika Vladimira) Putina, što god on rekao ili uradio“, rekao je za novi broj nedeljnika NIN Marković, koji je i potpredsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Marković je podsetio da je NATO „svojevremeno dao, u međuvremenu pogaženo, obećanje da se neće širiti na istok“.

„Dva čoveka koja ni najmanje nisu rusofili, Henri Kisindžer i Zbignjev Bžežinski, bili su protiv širenja NATO-a jer su znali da to nije dobro za čitav svet. Ako Moskva kaže da joj je pitanje života ili smrti da Ukrajina ne bude članica Alijanse, a Vašington kaže: ma važi, to prevazilazi provokaciju“, rekao je Marković.

On je istakao da je „neverovatna tragedija da su zaratila dva naroda koja su, uz Beloruse, dala najviše života u borbi protiv nacizma“, kao i da je „tragično što se dva naroda koja su zajedno potukli nacizam danas optužuju baš za nacizam“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari